Spiekpen gaat vrouwen uit gedwongen huwelijken helpen

Een speciale ‘spiekpen’ met daarin een briefje met tips en telefoonnummers van hulpverleners is het nieuwste wapen in de strijd tegen gedwongen huwelijken en achterlating van vrouwen in landen van herkomst…..

Het gaat om een initiatief van Femmes for Freedom (FFF), ontwikkeld samen met de GGD Haaglanden en is gefinancierd door de vrouwenorganisatie Zonta Nederland.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) neemt morgen op het ROC Mondriaan in DEN HAAG deze eerste spiekpen in ontvangst. Dat gebeurt aan de vooravond van het vakantieseizoen waarin doorgaans de meeste gedwongen huwelijken in het buitenland worden gesloten.

Duizenden van deze speciale pennen worden uitgedeeld aan scholieren boven de 14 jaar. Doel is de jongeren bekend te maken met de problematiek en die met de ouders bespreekbaar te maken.

Een van de tips die wordt gegeven is om bij vermoedens van gedwongen uithuwelijking deze voor vertrek uit Nederland kenbaar te maken bij de politie, Bureau Jeugdzorg of het Steunpunt Huiselijk Geweld.

Zelfs op Schiphol kan dat nog, aldus een van de tips. Wie een lepel in zijn kleding verbergt, wordt er bij de toegangscontrole op de luchthavens tussenuit gepikt en kan vervolgens de hulp inroepen van de beveiligingsinstanties.

Naar schatting worden honderden jongeren jaarlijks het slachtoffer van achterlating en door ouders gearrangeerde huwelijken in landen als Marokko, Turkije, Somalië en Afghanistan. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) kondigde in april een onderzoek aan naar de omvang van huwelijksdwang, huwelijkse gevangenschap en achterlating. Dat wordt uitgevoerd door het Verwey-Jonker Instituut. Asscher verwacht de resultaten na het zomerreces.

In Den Haag komt een landelijk centrum voor vraagstukken over gedwongen huwelijken en achterlating van mensen in het buitenland.

Hulpverleners uit het hele land kunnen hier terecht als ze steun nodig hebben bij het aanpakken van deze problematiek.

Lees ook:250 kindbruiden per jaar in Nederland!
Lees ook:NL lanceert grote actie tegen uithuwelijking van meisjes in land van herkomst
Lees ook:4x zoveel gedwongen huwelijken in Nederland als gedacht
Lees ook:Miljoen per jaar voor aanpak eergerelateerd geweld
Lees ook:Vooral onder alleenstaande moeders neemt de arbeidsparticipatie af

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>