Buenaventura: (seksueel) geweld drijft vrouwen en mannen uiteen

In de grootste havenstad aan de Colombiaanse Pacifische kust, Buenaventura, worden vrouwen op grote schaal slachtoffer van het bendegeweld.

In het eerste semester van dit jaar werden 46 gevallen van seksueel geweld gerapporteerd

Schattingen van het totaal aantal slachtoffers liggen echter veel hoger: seksueel geweld wordt door slachtoffers nauwelijks gerapporteerd, vanwege taboes en wantrouwen in de lokale autoriteiten.

Daarover schrijft vandaag NU.nl, die in het kader van 3FM Serious Request, dat dit jaar in het teken staat van vrouwen in conflictgebieden, op uitnodiging van het Rode Kruis door het Zuidamerikaanse land reisde.

“Er is sprake van een sfeer van terreur in Buenaventura”, zegt Bibiana Peñaranda, van UNCHR. Zij rapporteert over geslachtsgerelateerde problematiek in de havenstad en geeft leiding aan een overleg tussen hulporganisaties. “Geweld heeft de solidariteit tussen mannen en vrouwen die je normaal gesproken in dit soort gemeenschappen ziet, hier in Buenaventura geheel vernietigd.”

Een psychologe van het Rode Kruis in Cali, 130 kilometer van Buenaventura, krijgt naar eigen zeggen gemiddeld 2 gevallen van seksueel geweld per week. waarvan sommige slachtoffers nog maar 12 jaar oud zijn.

“Uit Buenaventura komen de meest complexe kwesties”, zegt Luz Angelica Escobar Vargas. “Sommige meisjes zijn niet alleen misbruikt, maar ook gemarteld. Of hun familie is uitgemoord.”

Lees ook:10 extra Centra Seksueel Geweld erbij in Nederland
Lees ook:Indonesische mannen in rok op de bres voor vrouwenrechten
Lees ook:Rapport Corinne Dettmeijer: 1 op de 3 NL kinderen maakt seksueel geweld mee
Lees ook:Epidemie van geweld: 100 vrouwen verkracht in 5 dagen op Tahrirplein
Lees ook:‘De Wetten van de Stilte’: massaal seksueel geweld in Colombia

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>