40 jaar feministische ‘selfies’ bij elkaar

Door de geschiedenis is het ‘beeld van de vrouw’ met name gevormd door mannelijke projecties. Pas in de jaren ’70 konden vrouwelijke artiesten voor het eerst in de kunstgeschiedenis hun eigen beeld vormen. Ze bestudeerden hun lichamen en bepaalden de vrouwelijke identiteit op een provocerende, radicale, poëtische of ironische manier.

De groepstentoonstelling ‘WOMAN. The Feminist Avant-Garde of the 1970s’ omvat 450 werken van 29 vrouwelijke fotografen uit de Weense Verbund Collection.

Curator van de expo: Gabriele Schor, noemt deze beweging de ‘feministische avant-garde’ en benadrukt de collectieve en pioniersrol die deze artiesten speelden de afgelopen 4 decennia. Ze denkt dat heel wat feministische avant-gardeartiesten en hun werken nog ontdekt kunnen worden.

Kunstenaars: Helena Almeida (PT), Eleanor Antin (US), Renate Bertlmann (AT), Teresa Burga (PE), VALIE EXPORT (AT) , Esther Ferrer (ES), Alexis Hunter (NZ), Sanja Ivekovic (HR), Birgit Jürgenssen (AT), Ketty La Rocca (IT), Leslie Labowitz (US), Suzanne Lacy (US), Suzy Lake (CA), Ana Mendieta (CU), Gina Pane (FR), Ulrike Rosenbach (DE), Martha Rosler (US), Carolee Schneemann (US), Cindy Sherman (US), Annegret Soltau (DE), Hannah Wilke (US), Martha Wilson (US), Francesca Woodman (US), Nil Yalter (FR), Lili Dujourie (BE), Mary Beth Edelson (US), Rita Myers (US), Penny Slinger (US), Ewa Partum (PL).

Vanaf nu tot en met 15 januari 2017 in The Photographers Gallery London

Lees ook:Groninger Museum: Vrouwen van de revolutie
Lees ook:Feministisch statement De Tuinbroek is terug!
Lees ook:Workshop feminisme in de film
Lees ook:Lily Allen wil meer vrouwelijk management in muziekbusiness
Lees ook:Martha Stewart verkoopt bedrijf voor 350 miljoen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>