Groninger Museum: Vrouwen van de revolutie

De avant-garde was vrouwelijk! In ieder geval in Rusland voor en na de Revolutie van 1917.

Een groot aantal Russische kunstenaars was er van overtuigd dat zij met hun werk een bijdrage konden leveren aan een klassenloze en rechtvaardige maatschappij.

In vergelijking met andere avant-garde bewegingen is het grote aantal vrouwen in deze groep kunstenaars opvallend te noemen……..

Zij stonden op gelijke voet met hun mannelijke collega’s en werkten zelfbewust met hen samen.

Zonder de krachtige visie van bijvoorbeeld Alexandra Exter, Natalja Gontsjarova en anderen, hadden de avant-garde bewegingen rond Michail Larionov, Kazimir Malewitsch of Vladimir Tatlin nooit zo’n uitzonderlijk effect gehad.

De tentoonstelling belicht de centrale rol van deze kunstenaressen in Rusland aan het begin van de 20e eeuw. Een groot deel van de getoonde werken is voor het eerst in Nederland te zien.

Met circa 40 meesterwerken uit de collectie van de Tretjakov Museum in Moskou, het Wilhelm Hack Museum in Ludwigshafen en de Collectie Otten, sluit het Groninger Museum zich aan bij de culturele manifestaties die gehouden worden in het kader van het Nederland, Ruslandjaar 2013.

Nog tot en met 18 augustus.

Lees ook:GUCCI eert vrouwen met bijzondere kunst-expo
Lees ook:Kunst van vrouwen stijgt met een vette stip
Lees ook:40 jaar feministische ‘selfies’ bij elkaar
Lees ook:Mannen gezien door vrouwenogen, 5 eeuwen kunstenaressen
Lees ook:‘Joffers en andere dames’: de schilderessen van 100 jaar terug

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>