Lori Nix en een adembenemend mooie wereld zonder mensen

LoriNixWat blijft er over, als de mens er niet meer is? Hoe ontwikkelt de natuur zich, als er geen mensenhanden meer ingrijpen en hoe snel zullen de getuigen van menselijke beschaving in vergetelheid geraken?

De strijd tussen mens en natuur, dat is wat de in New York woonachtige Lori Nix (1969) van jongs af aan al fascineert.

Als kind woonde ze in Kansas, een staat die regelmatig wordt geteisterd door natuurrampen zoals tornado’s, orkanen en insectenplagen. Deze strijd van leven en dood vormt de inspiratie voor haar werk.

De 39 foto’s die nu tentoongesteld in Museum Schloss Moyland, vlak over de grens bij Nijmegen, tonen vervallen gebouwen, zoals een museum, bibliotheek, wasserette of winkelcentrum, waar bomen en planten de muren en het interieur in bezit hebben genomen. De herinneringen aan het menselijk bestaan vervagen langzaam.

Elk gebouw vertelt een eigen verhaal, door Lori Nix verwerkt in een zelf vervaardigde miniatuur op ware schaal. Een maandenlang proces van modelbouw gaat aan elke foto vooraf.

Nix neemt de kijker via haar foto’s mee naar een andere wereld, waar de natuur de dienst uitmaakt. Een surrealistische wereld tussen fictie en werkelijkheid, waar de door mensenhanden vervaardigde wereld het aflegt tegen de oerkrachten van Moeder Natuur.

Voor Lori Nix is fotografie iets zeer subjectiefs, iedereen bekijkt een foto weer anders. “Ik ben van mening dat fotografie bepaalde gevoelens in de kijker moet losmaken, zoals respect of afgunst, woede of humor.”

‘The Power of Nature’ – met hierin werken uit de series ‘Accidentally Kansas’, ‘Some Other Place’, ‘Lost’ en vooral ‘The City’ – is voor het eerst te zien in een Europees museum. Nog tot en met 9 augustus 2015 in Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau, net over de grens bij Nijmegen.

Lees ook:Marie Cecile Thijs: De Gouden Eeuw door de lens van een camera
Lees ook:Stiefzus Anne Frank reageert op ‘Bieber-gate’
Lees ook:Expositie Micky Hoogendijk is eerbetoon aan haar moeder
Lees ook:Wereld Borstvoeding Week 2015: op het werk
Lees ook:Ilvy Njiokiktjien is de allereerste ‘Fotograaf des Vaderlands’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>