42-jarige fotografe gaat 2 jaar op pad als oude vrouw

KyotoHamadaKyoko Hamada, een 42-jarige fotografe uit Brooklyn, New York fotografeerde zichzelf 2 jaar lang terwijl ze als bejaarde vrouw vermomd was.

Ze wilde aan den lijve ervaren hoe ouderen behandeld worden, maar ze leerde ook al snel hoe het echt voelt om ouder te zijn.

De in Japan geboren kunstenares verhuisde op 15-jarige leeftijd naar de VS en kwam op het idee om als oudere undercover te gaan nadat ze als vrijwilligster eenzame bejaarden bezocht.

“Ik heb ouderen altijd interessant gevonden”, vertelt ze aan The Huffington Post. “Ik heb vaak het gevoel dat ze nog steeds in een andere tijd leven. Dat zijn de mensen bij wie ik me afvraag hoe ze leven en met wie ik wil praten of ze naar huis wil volgen.”

Met behulp van een grijze pruik, zware make-up en een nieuwe garderobe, besloot Hamada zelf een indrukwekkende transformatie te ondergaan. En zo werd haar alterego Kikuchiyo-san geboren en het ‘I Used To Be You’-project geboren in 2012.

“Elke fase van ons leven is een tijdelijke ervaring”, aldus Hamada. “Er zijn verschillende soorten van schoonheid in de verschillende fasen van ons leven.”

Het was niet altijd een negatieve ervaring: soms hielden mensen de deur voor haar open of hielpen ze haar boodschappen dragen. Een Japanse man maakte zelfs een traditionele buiging voor haar als teken van respect. Toch was het overheersende gevoel: eenzaamheid.

“Niemand leek om me te geven of me zelfs maar op te merken. Het is sowieso heel makkelijk om genegeerd te worden in New York, maar als Kikuchiyo-san voelde ik me soms compleet onzichtbaar.”

De ervaringen van Kyoko Hamada resulteerden in prachtige foto’s en een boek dat ze hoopt te publiceren via Kickstarter.

Lees ook:Slapende Tilda Swinton in glazen kist zorgt voor lange rijen bij MoMa New York
Lees ook:IDFA: Advanced Style 60-plussers lopen niet in blommetjesjurken en helioforms
Lees ook:Kunstenares breit haar ideale man om het warm te hebben in bed
Lees ook:94-jarige yoga-lerares brengt nog nieuwe DVD op de markt
Lees ook:Caro Emerald en haar band met Anne Frank

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>