Werkende vrouwen door de ogen van kunstenaars toen en nu

TooropKijken kunstenaars op dezelfde wijze naar werkende vrouwen als naar werkende mannen? En deden ze dat 150 jaar geleden anders dan nu?

Welke vrouwenberoepen worden bij voorkeur afgebeeld en waarom? Wordt de werkende vrouw van nu gezien als een superwoman en die van een eeuw geleden als een afgesloofde arbeidster?

De tentoonstelling Vrouw & Werk in het Gemeentemuseum van Helmond wil daar licht op werpen. Het is een presentatie die aanzet tot nadenken over de positie van de vrouw in het verleden én in het Nederland en de wereld van nu.

De kunstwerken in de tentoonstelling zijn niet alleen gekozen vanwege het onderwerp en hun kwaliteit en zeggingskracht. Ze zijn vooral ook gekozen om de ideeën waarmee makers ze vervaardigd hebben. Exemplarische beelden tonen verschillende archetypes van de werkende vrouw.

De ca. 75 schilderijen, grafieken, tekeningen en foto’s komen uit de verzameling van het museum en van diverse bruikleengevers. Er is werk te zien van onder andere Isaac Israëls (NL), Constantin Meunier (B), Eva Besnyö (NL), Martin Parr (GB), Jan Toorop (NL), Edward Burtynsky (CAN), Suze Robertson (NL), Käthe Kollwitz (D), Anton van Rappard (NL), Michael Wolf (D) en Tuomo Manninen (FIN).

Huisvrouwen, boerinnen, arbeidsters, naaisters, telefonistes, prostituees, zakenvrouwen: in de tentoonstelling tref je een bont pallet van beroepen aan.

Ze worden weergegeven om een voorbeeld te stellen, of juist als aanklacht tegen sociale wantoestanden. We zien kunst, gemaakt in oorlogstijd als aanmoediging voor vrouwen om het werk over te nemen van de mannen die aan het front zijn.

Of kunst uit vredestijd om de vrouwen op hun taak thuis te wijzen. Daartegenover presenteren we hedendaagse kunst die op kritische wijze vragen stelt over het beeld van de werkende, multi-taskende vrouw die veel moeite moet doen om de top te bereiken.

3 februari 2015 tot en met 1 juni 2015 in het Gemeentemuseum Helmond.

Lees ook:Dwars door Den Haag langs de Coco Chanel route
Lees ook:Mannen gezien door vrouwenogen, 5 eeuwen kunstenaressen
Lees ook:Hoe de vrouw baas werd over haar eigen b(est)aan
Lees ook:De Haagse CHANEL legende
Lees ook:Amerikaanse vrouwen zijn crisis qua werkgelegenheid te boven, mannen nog niet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>