Mannen gezien door vrouwenogen, 5 eeuwen kunstenaressen

De zomertentoonstelling van het Stedelijk Museum Zwolle 2014 heet ‘Mannen door vrouwen, 5 eeuwen kunst’.

Hierin wordt werk van kunstenaressen getoond waarin mannen een hoofdrol spelen, bekende en minder bekende kunstenaressen uit de periode van de 16e eeuw tot nu zusterlijk naast elkaar, met als thema: de man…..

Aan vrouwen als onderwerp is al vaker aandacht besteed, aan vrouwelijke kunstenaars ook. Maar nooit eerder in de Nederlandse kunstgeschiedenis is gekeken naar hoe vrouwen mannen verbeelden.

Dit is opmerkelijk, zeker gezien de aandacht die de laatste decennia uitgaat naar vrouwen in de kunst. Het is daarom ook hoog tijd om de man eens onder de loep te nemen.

Het onderzoek van het Stedelijk Museum Zwolle heeft een aantal interessante uitkomsten opgeleverd. Bepaalde rollen of types mannen worden al vanaf de 16e en 17e eeuw door vrouwen verbeeld, zoals de drinker en portretten van vrienden. Later kwamen er de partners en vaderfiguren bij.

Alleen de manier waarop ze in beeld gebracht worden, is veranderd in de loop van de tijd. Andere kanten van de man zijn pas de laatste decennia verbeeld. En dat maakt de tentoonstelling leuk en afwisselend, maar soms ook confronterend.

In de tentoonstelling worden de werken per type getoond, dit zorgt ervoor dat oude kunst naast hedendaags werk hangt. Formele portretten van Sara Troost of Cornelia toe Boecop naast vrij werk van Patricia Steur.

Een lachwekkend fragment uit Toren C naast een boer van Charley Toorop en werk van Maria Friberg waarin de machtsstrijd van mannen op kantoor tot uitdrukking komt. De respectvolle verbeelding van Marguerite Feuerstein naast intiem werk van Natasja Bennink of Carmen de Vos. Er wordt verder werk getoond van o.a. Judith Leyster, Anya Janssen, Inez van Lamsweerde, Charlotte van Pallandt en Julia Cameron.

Kortom: de man als geheel staat in de belangstelling. De tentoonstelling gaat niet over de eeuwige seksestrijd met een feministische inval.

Het interessante van deze tentoonstelling is dat allerlei facetten van de man aan de orde komen, zijn lichaam, seksualiteit, zijn werk, zijn vrijetijdsbesteding en wellicht ook de dagelijkse ergernissen. Al deze werken bij elkaar, gelardeerd met cabaretliedjes, laten de man zien zoals vrouwen hem zien. Met respect, maar ook met een knipoog en een kritische noot.

‘Mannen door vrouwen, 5 eeuwen kunst’, 1 juni t/m 21 september 2014 in het Stedelijk Museum Zwolle.

Lees ook:Kunst van vrouwen stijgt met een vette stip
Lees ook:Ann Goldstein stapt op als directeur Stedelijk Museum
Lees ook:Marlene Dumas in het Stedelijk Museum: indringende beelden
Lees ook:100-jarige Renilde Hammacher wil geen vragen van Matthijs van Nieuwkerk
Lees ook:Grote expo van Marlene Dumas in Stedelijk Museum A’dam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>