Niks is leuker dan naar echte mensen te kijken

LindaRoodenburgZieDeMensHet is en blijft een hobby van me, of ik nu in Nederland ben of op reis of vast op een andere bestemming.

Overal zijn marktpleinen en andere centra waar mensen samen komen en scholen en waar je vanaf een verscholen bankje heerlijk naar kunt gaan zitten kijken.

Linda Roodenburg doet dat voor haar beroep. Deze schrijfster, fotografe en kunstenares is gespecialiseerd in visuele antropologie……….

Rassenleer en -feiten hebben natuurlijk erg lang buitengewoon gevoelig gelegen. Maar Roodenburg doet het.

Een zoektocht langs de wondere wereld van schedelmeten, rassenkunde, eugenetica en ander onderzoek uit het verleden dat we liever vergeten, maar dat ons veel kan vertellen over de oorsprong van vooroordelen en onderbuikgevoelens die menigeen herkent maar ook ontkent: een boek over vergeten en verdrongen hoofdstukken uit de westerse wetenschap die onze blik op de medemens diepgaand hebben beïnvloed, oftewel een boek dat ingesleten denkbeelden over normaal en niet normaal, over beschaafd en achterlijk of primitief relativeert en actualiseert en dat, wie weet, bijdraagt aan een soepeler omgang tussen soortgenoten.

De vele foto’s in dit boek speelden een cruciale rol in het wetenschappelijk onderzoek naar de meetbare mens, volken, rassen en culturen. De auteur zet de vooroordelen van vroeger af tegen haar eigen ervaringen in het Rotterdam van nu.

Lang was onderzoek naar antropometrische foto’s, die bijdroegen aan de stigmatisering van vele bevolkingsgroepen, niet mogelijk, maar momenteel loopt er in het Haarlemse Teylersmuseum een tentoonstelling over, getiteld ‘Op het eerste gezicht’.

Het boek is meer dan een interessant bladerboek. Criminelenfoto’s van Lombroso, de evolutieleer van Darwin, schedelmeting, humeurenleer, eugenetica, rassenkunde, DNA en antropologie passeren de revue.

Kun je inderdaad aan een gezicht zien of iemand crimineel is? Loopt het ene volk in zijn ontwikkeling achter op het andere? Is nurture belangrijker dan nature? Wie is beter af: het individu met hechte familiebanden of dat met 500 facebook-vrienden?

De auteur verbindt de denkbeelden van vroeger met de manier waarop wij nu tegen niet-Nederlanders aankijken. De enige remedie tegen vooroordelen, toen en nu, is goed onderwijs.
op_het_eerste_gezicht

Lees ook:Marjolein Hof wint Woutertje Pieterse Prijs
Lees ook:Tonke Dragt krijgt eindelijk erkenning in Groot Brittannië
Lees ook:Rond Nieuwe Maan komen vrouwen samen in The Red Tent
Lees ook:Italiaans/Spaanse bestseller schopt vrouwen terug naar hun aanrecht
Lees ook:Power Posing: in 2 minuten in je kracht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>