Vrouw van 38 miljoen werkt aan het eeuwige leven

MartineRothblattZe is sinds deze zomer met een beloning van 38 miljoen dollar over het afgelopen jaar de best betaalde vrouwelijke ceo van de Verenigde Staten.

Maar er is meer wat de 59-jarige Martine Rothblatt bijzonder maakt: vroeger was ze een man en van haar vrouw heeft ze een waarheidsgetrouwe robotversie gebouwd.

Daarover bericht vandaag het AD, naar aanleiding van een openhartig interview met cover in New York Magazine.

Dat ze vroeger Martin was, daar maakt Martine Rothblatt geen geheim van. Dat deed ze al vanaf haar 15e, maar ze vertelde het aan niemand. Daarom kwam het ook als een grote verrassing voor echtgenote Bina, met wie ze al 33 jaar getrouwd is, toen Martin begin jaren ’90 voor het eerst hardop over een geslachtsverandering filosofeerde. Het plan dat hij pas doorzette toen hij zeker wist dat Bina niet bij hem weg zou gaan als hij Martine werd.

Rothblatt is oprichtster van United Therapeutics, een miljardenonderneming die is gespecialiseerd in biotechnologie en farmacie. Ze neemt met haar 38 miljoen dollar de 10e plek in op de lijst van best betaalde ceo’s in de VS.

Slechts bij 5% van de 500 grootste bedrijven in de VS staat een vrouw aan het roer.

Veel geld steekt ze in een ander, zeer bijzonder project: het bouwen van een robot die alles weg heeft van een mens. Ze gebruikt haar eigen echtgenote Bina als voorbeeld. Bina48: een buste, een gezicht en een blonde pruik gelinkt aan een computer.

Niet alleen lijkt de kunstmens als twee druppels water op het voorbeeld, de robot kan praten, deelnemen aan gesprekken en vragen beantwoorden. en komt ‘spontaan’ met gedachten en ideeën op de proppen.

Vandaag verschijnt in de VS een boek van de hand van Rothblatt over cyberbewustzijn in de nabije toekomst, over hoe het menselijk brein door computers en software kan worden gesimuleerd.

Uiteraard gaat het boek grotendeels over Bina48, die te boek staat als ‘s werelds meest bewuste robot. De droom van Rothblatt: dat technologie de mens kan bevrijden van zijn biologische grenzen, zoals onvruchtbaarheid, kanker en zelfs de dood.

Lees ook:Kristien Hemmerechts kruipt in de huid van Michelle Martin en daar is België niet blij mee
Lees ook:Kristien Hemmerechts schrijft boek over vrouw van Marc Dutroux
Lees ook:Steeds meer robotten zijn vrouw; deze nieuwslezeres bijvoorbeeld
Lees ook:Boek van Franse feministe geweigerd in Apple-store vanwege blote cover
Lees ook:Martine Baay-Timmerman volgt Henk Krol op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>