Vrouwen die Amerika maakten

Vorige week schreven we reeds over Rosa Parks, de zwarte vrouw die in 1955 weigerde op te staan in een bus om een blanke te laten zitten.

Daarmee zette zij de emancipatie van de zwarten in versnelde voortgang.

Daarna was het vanaf begin ’60 er jaren de beurt aan alle kleuren vrouwen. Hoe zij van brave huisvrouwen, veranderden in vrouwen die de hele natie veranderden……..

Oprah Winfrey, Hillary Clinton, Gloria Steinem: het zijn niet de minsten die aan het woord komen in ‘Makers: Women who make America’………….

Deze week werd de documentaire, in 3 delen van een uur, uitgezonden in de VS. Hij is nu ook vanuit Nederland en België online te bekijken op de website van PBS.

De film, ingesproken door Meryl Streep, vertelt het verhaal van de laatste 50 jaar vrouwengeschiedenis in de USA, de politieke én persoonlijke overwinningen.

Vanaf de publicatie van Betty Friedan’s ‘The Feminine Mystique’, tot latere zaken, zoals de seksuele intimidatiezaak Anita Hill versus Clarence Thomas, die in 1991 veel stof deed opwaaien.

Grote namen komen aan het woord, zoals Steinem en Winfrey, maar ook minder bekende figuren zoals Kathrine Switzer, de eerste vrouw die de Boston Marathon liep; een official probeerde haar tijdens de loop met geweld van de marathon te verwijderen, maar ze rende ‘m desalniettemin uit.

Bekijk de drie delen hier.

Lees ook:Oprah Winfrey schrijft ook de gore waarheid in haar memoires
Lees ook:Gloria Steinem door Barack Obama onderscheiden
Lees ook:Oprah Winfrey kreeg aanvankelijk ook minder betaald dan mannelijke collegae
Lees ook:Marathon van GAZA gaat niet door, omdat vrouwen niet mee mogen lopen
Lees ook:De eerste vrouw in de marathon werd weggesleurd (1967)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>