Gloria Steinem door Barack Obama onderscheiden

outrageous-acts-and-everyday-rebellionsZoals we vandaag eerder berichtten hier op powervrouwen.blog zijn er gisteren door president Barack Obama 16 Amerikanen onderscheiden met Presidential Medal of Freedom.

Eén van de gelauwerden is ook Gloria Steinem die in de VS, die al 40 strijdt voor vrouwenrechten en emancipatie…….

Zij was in 1972 1 van de oprichters van het feministisch tijdschrift Ms, één van de eerste vrouwenbladen dat ook werkelijk door vrouwen gemaakt werd.

Daarnaast schreef Steinem vele boeken, waaronder ‘Outrageous Acts and Everyday Rebellions’, dat een feministische klassieker werd.

Ze zette zich volledig in voor emancipatie en de vrouwenbeweging tijdens de zogeheten tweede feministische golf. Steinem werd een van de internationaal bekendste woordvoerders van de nieuwe vrouwenbeweging en richtte diverse belangenorganisaties op.

Nadat bij Gloria Steinem in 1984 borstkanker was geconstateerd, merkte ze dat ze roofbouw op zichzelf had gepleegd. Ze ging in therapie, verwerkte jeugdtrauma’s en kreeg een dieper inzicht in de wijze waarop zij tot dan actie had gevoerd. Daarvan deed ze verslag in het boek ‘De revolutie in jezelf, eigenwaarde als innerlijke kracht’, dat een bestseller werd.

Omdat vrouwen tegenwoordig nog steeds te weinig of te stereotypisch in beeld gebracht worden, besloot Steinem in 2005 het Women’s Media Centre op te zetten, die over seksisme populaire media. Ook wordt er overlegd met producenten uit de televisie- en filmwereld, zodat een steeds diversere groep vrouwen gehoord kan worden.

Lees ook:Vrouwen die Amerika maakten
Lees ook:Conferentie ter ere van 80 jaar vrouwenarchief
Lees ook:YES! Miss Piggy ontvangt feministische prijs!
Lees ook:Vredes-activistes wandelen van Zuid Korea naar Noord Korea
Lees ook:Johanna Naber Prijs voor Ann Romeyns

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>