De eerste vrouw in de marathon werd weggesleurd (1967)

Marathon Woman is haar bijnaam. Ze was de eerste vrouw die het ‘waagde’ om aan het koningsnummer van de atletiek mee te doen.

Kathrine Switzer had zich ingeschreven in 1967 als K.V. Switzer ingeschreven voor de marathon van Boston.

Ze liep mee, gekleed in een los trainingspak. Na een kilometer of 8 sprong een van de wedstrijdleiders van een vrachtwagen om Switzer met geweld uit de race te verwijderen……..

‘Get the hell out of my race!’ riep hij. Maar de mannen rond Kathrine hielden hem tegen.

Die vonden dat ze het volste recht had om daar te zijn. Voor hen had de marathon niets met uitsluiting te maken of met een bewijs van mannelijke superioriteit.

Voor hen was de marathon er voor de lopers. Ondanks alle heisa verloor Kathrine Switzer haar ritme niet. Later vertelde ze: “Kilometer na kilometer voelde ik mijn woede wegzakken. Je kunt niet boos blijven als je hardloopt!”

De sport had de genderkloof overbrugd. Tegenwoordig zegt Kathrine Switzer: “Als ik nu naar de marathon van Boston ga, krijg ik natte schouders: vrouwen vallen huilend in mijn armen. Het zijn vreugdetranen, want hardlopen heeft hun leven veranderd. Ze hebben nu het gevoel dat ze alles kunnen.”

Lees ook:Vrouwen die Amerika maakten
Lees ook:Amy Hughes kraakt record met 53 marathons op rij
Lees ook:Marathon van Enschede wordt vrouwen-wedstrijd
Lees ook:13.000 vrouwen deden de Nijmeegse Marikenloop
Lees ook:Zondag 1 juni: Ladiesrun Rotterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>