Filosofe Stine Jensen: ‘Dus ik ben op reis’

Stine-yogaFilosofe Stine Jensen trekt de wereld in met een 4e reeks van haar televisieserie ‘Dus Ik Ben.

In ‘Dus Ik Ben Op Reis’ onderzoekt zij samen met spraakmakende binnen- en buitenlandse denkers de wortels van onze identiteit.

Wat maakt wie we zijn? Jensen begint bij zichzelf in Nederland en reist vervolgens naar die plekken waar haar vragen een belangrijke rol spelen in het dagelijkse leven: Israël, Ierland en de Verenigde Staten.

Aflevering 1. Ik en mijn gedachten

Aan de hand van het non-dualisme verkent Stine de randen van de klassieke filosofie en maakt een reis langs satsangs, yoga-goeroes, spirituele coaches en een boeddhistisch filosoof. Daarbij gaat ze op bezoek bij levenscoach Jeanette ter Haar om hier meer te leren over het non-dualisme en om haar nieuwe inzichten te leren toepassen. Ten slotte maakt Stine een spirituele reis en probeert ze met behulp van de hallucineerde drugs ayahuasca haar gedachten volledig los te laten.

Aflevering 2. Ik & mijn conflicten: Israël

In hoeverre vormen vijandbeelden onze identiteit? Stine reist af naar Israël en bezoekt in Jeruzalem een Israëlische vriend die laat zien hoe het Palestijns-Israëlisch conflict zijn dagelijkse realiteit bepaalt. En ze ontmoet Yoram Mosenzon, een specialist op het gebied van de Nonviolent Communication ofwel ‘geweldloze communicatie’.

Aflevering 3. Ik & mijn geld: Ierland

Welke rol speelt geld bij het vormen van je identiteit? Stine bezoekt de workshop ‘How to worry less about money’, drinkt koffie bij Trust waar je zelf mag bepalen hoeveel je betaalt, en vertrekt zonder geld naar Ierland, waar ze in de leer gaat bij The Moneyless Man. Aflevering

4. Ik & mijn zelf: Verenigde Staten

Ben ik mijn lichaam? Het lichaam wordt ouder, maar je ik lijkt stabiel te blijven. Maarten den Braber meet de data van het lichaam, ‘the quantified self’. In Amerika bezoekt Stine de neurowetenschapper Sam Harris die meent dat het zelf en het lichaam een illusie is.

‘Dus Ik Ben Op Reis’ 4 weken lang vanaf zondag 11 januari 2015 om 19.30 uur op NPO2

Lees ook:Sophie Hilbrand met special over Nepalese vrouwen
Lees ook:Kijken naar het paradijs van Louise Fresco
Lees ook:364.501 x per dag wordt ergens op aarde een kind geboren
Lees ook:‘Eva Jinek is jong en heeft de toekomst’
Lees ook:Sunny Bergman ontdekt dat ze in Ghana niet weten wat depressief is

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>