TV TIP: ‘Zodra ik buiten kom’, over echte vrouwen achter echte tralies

ZodraIkBuitenKomDocIn het gunstigste geval zien ze hun kinderen enkele dagen per jaar: moeders die in de gevangenis zitten.

Te weinig om een goede band te onderhouden, concludeert een van hen. Dat blijkt soms ook uit telefoongesprekken, hun belangrijkste levenslijn.

Die betalen ze zelf, maar hun budget is beperkt en ze moeten ook allerlei praktische zaken telefonisch regelen.

Documentairemaakster Anneloor van Heemstra volgt in ‘Zodra ik buiten kom’ 3 vrouwen die achter tralies invulling proberen te geven aan hun moederschap. Feride, 2 dochters, 2 zoons; Maria, 3 zoons, 1 dochter en Amanda, 2 zoons.

Kinderen vormen een terugkerend thema.

Het schrijnendste fragment zit meteen al in de eerste minuut. Een moeder belt vanuit de gevangenis naar huis, haar dochtertje neemt op.‘Hallo?’‘Hai lieverd, alles goed schatje?’‘Ja maar wie ben je?’‘Ik ben het, mamma.’‘Wie?’‘Herken je m’n stem niet? Hoe is het schatje?’

De meesten vinden het verschrikkelijk voor hun kinderen. Ze zeggen: ‘Ik heb straf verdiend en ik red me wel. Maar mijn kinderen zijn echt slachtoffer.’

Als de kinderen worden opgevangen in een stabiele gezinssituatie, dan gaat het wel. “Sommigen gaan echter van pleeggezin naar pleeggezin. En dan zijn ze er veel slechter aan toe”, aldus Van Heemstra.

Bovenal hoopt de documentairemaakster dat deze film iets van de onverschilligheid weghaalt. Het kan ons vaak weinig schelen: gevangenen. Ze zijn buiten beeld.

“Ik ben niet perse een activist in woorden, maar als ik iets totaal absurd vind, dan richt ik daar graag de camera op. Het zit vaak in verhalen waar mensen niet naar willen luisteren. Ik wil hun geschiedenis dan wel graag horen. Gevangen zijn vaak mensen die er niet toe doen, want het is nou eenmaal hun eigen schuld. Zeker in deze tijd van zelfredzaamheid.”


Zodra ik buiten kom
 is een coproductie van Human en IDTV Docs, met steun van het CoBO Fonds en wordt uitgezonden op 9 december 2014 om 23.00 uur op NPO2.

Lees ook:IDFA: Afghaanse vrouwen veiliger in gevangenis dan erbuiten
Lees ook:Disney prinsessen in bewustwordings-campagne seksueel geweld
Lees ook:Moeders invloed op het al dan niet seksistisch worden van haar kinderen
Lees ook:Mama Komt Zo: verhalen van vrouwelijke gedetineerden
Lees ook:Prinses Irene haalt ‘Fête de la Nature’ naar Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>