Maria Stuart & Elizabeth I: koninginnendrama met Halina Reijn & Chris Nietvelt

MariaStuart‘Maria Stuart’ is een koninginnendrama waarin 2 legendarische vorstinnen uit de Europese geschiedenis elkaar naar het leven staan.

Elizabeth I van Engeland (Chris Nietvelt) en de katholieke Maria Stuart van Schotland (Halina Reijn) in een productie van Toneelgroep Amsterdam…….

Toneelschrijver Friederich von Schiller (1759-1805) schreef een reconstructie van de laatste dagen van de titelpersoon, die veroordeeld was wegens het beramen van een aanslag op Elizabeths leven.

Haar gevangenschap in afwachting van haar executie is de culminatie van een jarenlange rivaliteit tussen de 2 vorstinnen waarbij Maria zich voortdurend opwerpt als Engelse troonopvolgster en zodoende zorgt voor een klimaat van achterdocht en dreiging.

Schiller laat op subtiele wijze zien hoe Elizabeth net op het ogenblik dat ze haar aartsrivale definitief in haar macht heeft, terugdeinst voor de verantwoordelijkheid haar ter dood te brengen. Maria Stuart lijkt minder bang te sterven dan Elizabeth om haar te doden.

Achter de maskers van de politieke macht, gaan vrouwen schuil van vlees en bloed; vrouwen gefascineerd door elkaar maar ook gevangen in een web van onderlinge rivaliteit en jaloezie. De puriteinse, pragmatische Elizabeth herkent in de verfijnde, flamboyante Maria die de mannen in haar leven bespeelt en voor haar kar spant, eenzelfde eenzaamheid.

Zo wordt het stuk niet alleen een rijk geborsteld historisch drama over macht, ambitie en verantwoordelijkheid maar ook een intiem portret van 2 vrouwen gevangen in het keurslijf van hun politieke rol.

Regisseur ivo van Hove: over maria stuart
“Het stuk gaat over vrouwen aan de macht. Elizabeth I en Maria Stuart zijn power women die geconfronteerd worden met de uiterste gevolgen van hun macht: de beslissing over leven en dood in het belang van de staat. Elizabeth moet haar persoonlijke overwegingen achterwege laten en beantwoorden aan de verwachtingen die men heeft van haar als wereldleider. Een ultieme test van politieke verantwoordelijkheid. Het stuk laat zien hoe eenzaam de macht voelt. Het toont vrouwen die geschiedenis schrijven en zich daar ook bewust van zijn. Voor mij gaat het daar over: de enscenering van je eigen leven en een bewustzijn van je positie in een historisch moment. Maria gaat haar dood tegemoet in een bijna operateske enscenering van haar laatste uren, terwijl Elizabeth in volstrekte ontkenning en totale eenzaamheid achterblijft; in het besef dat de geschiedenis haar zal oordelen.”

Speellijst ‘Maria Stuart’ vindt u op de site van Toneelgroep Amsterdam.

Lees ook:De musical Maria Nuñez: asielzoekster in onze Gouden Eeuw
Lees ook:Mariska van Kolck kruipt in de huid van Conny Stuart
Lees ook:Helen Mirren wint Oscar, Bafta, Golden Globe én Olivier voor haar rol als Queen
Lees ook:Maria Louise van 250 jaar terug en de Maria Louises van nu
Lees ook:Vrouwelijke spionnen uit de 17e eeuw en hun listen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>