IDFA: Verkrachte ontwikkelingswerkster en haar zaak tegen de Staat van Kenia

film-I-Will-Not-Be-Slilenced-In het kader van de internationale United Nations Day for the Elimination of Violence against Women besteedt Oxfam Novib dit jaar speciaal aandacht aan het thema vrouwenrechten op het IDFA.

Zo zijn er 2 films geselecteerd. Vandaag is dat ‘I Will Not Be Silenced’.

In 2006 werd de Australische Charlotte Campbell Stephen tijdens een gewelddadige beroving in Kenia verkracht door meerdere overvallers………

Door haar werk in de sloppenwijken van Nairobi ontdekte ze dat veel vrouwen te maken krijgen met seksueel geweld, een thema waar weinig over wordt gesproken en waar schaamte en angst omheen hangt. De verkrachters worden nauwelijks bestraft.

Charlotte is van plan daar, met haar eigen zaak als aanjager, iets aan te veranderen. Maar terwijl de politierechercheur achter haar staat en de daders reeds in hechtenis zitten, blijkt het Keniaanse rechtssysteem haar tegen te werken. Maar liefst 7 jaar voert de moedige vrouw een strijd tegen de verdediging van haar belagers, die niet schuwt haar zwart te maken, documenten te laten verdwijnen of rechters af te persen.

Cineaste Judy Rymer volgt Charlotte terwijl de zaak maand op maand, jaar op jaar uitgesteld wordt. Parallel met deze slepende zaak zien we haar ook aan het werk in de sloppenwijken, waar ze samen met een groep lotgenoten vrouwen probeert bewust te maken van hun rechten.

Hoewel frustratie, verdriet en verslagenheid vaak aanwezig zijn, blijft de Australische erop vertrouwen dat de krachtige Keniaanse vrouwen een cultuuromslag durven maken waarbij geen dader meer boven de wet staat.

Lees ook:TV-tip: ‘Ik laat me het zwijgen niet opleggen’
Lees ook:Kunnen LEGO-vrouwen ook een baan krijgen?
Lees ook:Victoria Koblenko en Sanne Vogel zijn muzes in kunstproject H&M
Lees ook:Miljoen handtekeningen tegen groepsverkrachters die ‘gestraft’ werden met grasmaaien
Lees ook:Charlotte Rampling vertolkt hoofdrol in regiedebuut van haar zoon: ‘I, Anna’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>