Is ‘Vijftig tinten grijs’ (c)literatuur, lectuur of leesvoer?

FiftyShadesToen ik Nederlands studeerde was mijn hoogleraar Neerlandse Literatuur er heel stellig in: er is een driedeling in literatuur (net als kunst moet dat bijzonder, grensverleggend of spraakmakend zijn), lectuur (lezen voor je plezier) en leesvoer (alles wat niet onder het hier voorgenoemde valt)

In dat kader is de vraag ‘Hoort ‘Fifty Shades Of Grey’ tot de eerste, de tweede of de derde categorie? natuurlijk erg interessant.

Het heeft wel grenzen verlegd en was spraakmakend, maar de stijl was op z’n zachtst gezegd miserabel, waardoor (hulde!) de Nederlandse vertaling meeviel.

Ik was namelijk één van degenen die de oorspronkelijke Britse versie las en niet echt onder de indruk was. Wel was ik onder de indruk wat het boek teweeg bracht en uiteraard van de verkoopcijfers van de SM-triologie……….

Onderzoekers aan het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en de Universiteit van Amsterdam proberen het nu objectief vast te stellen. En ook literatuurminnende feministes in alle soorten en maten worden via de OPZIJ-site van harte uitgenodigd om daar een bijdrage aan te leveren.

Bij het grootschalige ‘Nationale Lezersonderzoek’ worden zoveel mogelijk meningen van lezers over romans verzameld. Deze beoordelingen worden vergeleken met eigenschappen van de roman. Uiteindelijk willen de onderzoekers erachter komen of er patronen zijn te ontdekken in de romans die door lezers als goed of slecht, literair of minder literair worden ervaren.

De boeken in het onderzoek zijn de 400 meest verkochte en uitgeleende fictieboeken van de afgelopen 2 jaar, waaronder werk van Arnon Grunberg, Renate Dorrestein, Jan Siebelink en ja dus: ‘Vijftig tinten Grijs’ van E.L. James..

De enquête staat online.
www.hetnationalelezersonderzoek.nl

Lees ook:Conny Palmen wint Libris Literatuur Prijs
Lees ook:Esther Gerritsen schrijft boekenweekgeschenk
Lees ook:‘Het puttertje’ van Donna Tartt beleeft haar wereldpremière in Nederland
Lees ook:Auteur Helga Ruebsamen (82) overleden
Lees ook:De genomineerden voor de OPZIJ Literatuur Prijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>