Als schrijfster krijg je aandacht als je ‘een lekker ding’ bent

Schrijvende vrouwenDe OPZIJ literatuurprijs, die dit jaar werd gewonnen door Manon Uphoff is nog steeds niet overbodig.

Uit een telling van genoemd maandblad blijkt dat slechts een kwart van de recensies gewijd is aan een boek van een vrouw………..

Daarover schrijft Daphne van Paassen op opzij.nl.

Bij het tellen van de recensies is een onderscheid gemaakt tussen grote (meer dan 300 woorden) en kleine (minder dan 300 woorden; in het geval van NRC Handelsblad is dat minder dan 500 woorden).

Opvallend was wel dat áls vrouwen aandacht kregen dit vaker dan bij de mannen een grote recensie betrof: 51% van de vrouwen en 42% van de mannen werden groot besproken. Bij NRC Handelsblad betrof dat liefst 63% van de vrouwen (hoewel deze krant over de hele linie minder vrouwen recenseert dan Trouw, namelijk 26%).

Trouw heeft over het geheel genomen de gunstigste boekenbijlage als het gaat om vrouwelijke auteurs. Niet alleen worden er relatief veel (29%) vrouwelijke auteurs besproken in Letter & Geest, er wordt ook een hoger percentage vrouwen dan bij de Volkskrant besproken in de grote recensies (46%), wat neerkomt op 2 per week (plus 3 kleine). NRC volgt met 4 in totaal, en de Volkskrant in totaal met gemiddeld 3 vrouwen per week.

Literatuur van vrouwen wordt minder dan die van mannen op zijn innerlijke merites beoordeeld. Zo werd Jannah Loontjes zelf nog door wijlen Adriaan Jaeggi in Het Parool gerecenseerd met de openingszin: ‘Een lekker ding. Laat ik dat maar vast zeggen.’ Schrale troost: ze werd tenminste gerecenseerd.

Lees ook:Caroline de Gruyter wint Heldringprijs
Lees ook:In 2018 geeft deze uitgeverij alleen boeken van vrouwen uit
Lees ook:Als school kun je maar beter een vrouw aan het hoofd hebben
Lees ook:Vrouwelijke zzp’ers werken meer uren dan vrouwen in loondienst
Lees ook:Joanne Rowling werd succesvol toen ze J.K. Rowling werd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>