Primeur: vrouw dirigeert de ‘last night of the proms’

MarinAlsopDe Amerikaanse Marin Alsop wordt de eerste vrouwelijke dirigent in de 118-jarige geschiedenis van de ‘Last Night of the Proms’.

Dit is de jaarlijkse spectaculaire afsluiting van de Henry Wood-promenadeconcerten in Londen…….

Dat heeft de BBC gemeld.

Marin Alsop zegt ontroerd te zijn dat zij het met vlaggen zwaaiende publiek mag begeleiden bij het zingen van liederen als ‘Land of hope and glory’ en ‘Rule, Britannia!’

Alsop is muziekdirecteur van het Baltimore Symphony Orchestra en hoofddirigent van het São Paulo Symphony Orchestra. De klassieke muziekwereld telt niet veel vrouwelijke topdirigenten. In 2005 debuteerde het Concertgebouworkest in zijn bijna 120-jarige bestaan met een vrouwelijke dirigent: Alsop. In de VS zijn vrouwelijke dirigenten al veel meer ingeburgerd.

Het eerste van de 92 concerten in de Royal Albert Hall is op 12 juli. Aan de Last Night werkt niet alleen het BBC Symphony Orchestra, maar dit jaar ook de violist Nigel Kennedy mee.

Het is traditie dat de dirigent het publiek toespreekt, waarin hij of zij meedeelt hoeveel bezoekers de concerten hebben getrokken.

Een klein stukje van vorig jaar voor de sfeer…

Lees ook:Brunei presenteert compleet vrouwelijke vliegtuig ‘bemanning’
Lees ook:Mariam Batsashvili (21) wint Liszt Concours
Lees ook:Kate Bush is back na 35 jaar
Lees ook:Nieuwe artistiek directeur Holland Festval heet Ruth Mackenzie
Lees ook:Vrouwen mogen na 260 jaar eindelijk lid zijn van golfclub

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>