Promovenda Katia Begall: ‘Powervrouwen stellen eerste kind langer uit’

‘Een slimme meid krijgt haar kind op tijd’ is de slogan van de Nederlandse gynaecologen. Niet voor niets.

Nederlandse vrouwen krijgen hun eerste kind relatief laat. Dat geldt vooral voor hoogopgeleide vrouwen die geen typisch vrouwenberoep uitoefenen en die voltijd werken…….

Promovenda Katia Begall onderzocht de relatie tussen arbeidsomstandigheden en vruchtbaarheid. Ze promoveerde op 7 februari aan de Rijksuniversiteit Groningen met haar proefschrift Occupational hazard? The relationship between working conditions and fertility’.

Begall signaleert een aantal factoren die eraan bijdragen dat vrouwen hun eerste kind uitstellen: een goede opleiding, een loopbaan met perspectief, een fulltime baan in een omgeving met weinig andere vrouwen en onregelmatige werktijden.

Om de arbeidsparticipatie en vruchtbaarheid van Nederlandse vrouwen op peil te houden, moet er volgens Begall iets veranderen aan de normatieve cultuur ten opzichte van werkende moeders en aan de faciliteiten vanuit de overheid en werkgevers. Dan krijgen beide ouders de kans om door te werken als er kinderen komen.

Vooral hoogopgeleide vrouwen die in een ‘mannenwereld’ werken, blijken hun eerste kind pas laat te krijgen. Begall heeft twee verklaringen: ‘In typische vrouwensectoren zie je het effect van ‘besmetting’ Bovendien wordt het krijgen van kinderen in deze sectoren gemakkelijker gemaakt doordat er vaak sprake is van betaald ouderschapsverlof.’ Welk werk de partner doet, heeft nauwelijks invloed.

Op het krijgen van het tweede kind hebben opleiding en werk van de vrouw geen invloed. Hoogopgeleide Nederlandse vrouwen krijgen hun tweede kind zelfs relatief sneller, ook vergeleken met vrouwen in omringende landen. Volgens Begall komt dit doordat Nederlandse moeders massaal in deeltijd werken.

Promovenda Begall wijt het uitstellen van het moederschap en het grote aantal vrouwen dat in deeltijd werkt onder andere aan het gebrek aan goede faciliteiten vanuit de Nederlandse overheid. Ook de kinderopvang in Nederland is niet optimaal georganiseerd.

Lees ook:Hoogopgeleide vrouwen geven vaker de borst
Lees ook:Deeltijdwerk is voor vrouwen met jonge kinderen sociale norm
Lees ook:Vrouwen die na hun 30ste trouwen en een nestje bouwen, krijgen hoger salaris
Lees ook:Migrantenmoeders verdienen vaak meer dan Nederlandse moeders
Lees ook:Reizende masterclasses voor powervrouwen in conflictgebieden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>