Aandacht voor vele verkrachtingen in India vormt toch een lichtpuntje

RosieIndianDe afschuwelijke verhalen over India hebben de poitieve en fraaie kant van dat land compleet overschaduwd de afgelopen jaren.

Groepsverkrachtingen met dodelijke afloop, vrouwenverminkingen lijken aan de orde van de dag.

De extreme gevallen die in de rest van de wereld het nieuws halen zijn slechts het topje van de ijsberg………

Aldus Caroline den Dulk, communicatiechef van Unicef India vandaag in METRO.

In 2011 werden er in India ruim 24.000 verkrachtingen gemeld. Maar vaak blijft het onbekend, omdat vrouwen en meisjes simpelweg geen aangifte doen.

Daarbij spelen 2 elementen mee, legt Den Dulk uit. Enerzijds de lage positie van vrouwen en anderzijds het nog heersende kasten- oftewel klassensysteem in het land.

“Vrouwen betekenen weinig. Hun leven stelt daarom weinig voor. Daar komt bij dat geweld tegen en misbruik van mensen uit lagere klassen heel normaal is in India. Je kunt met hen doen en laten wat je wilt. Deze combinatie maakt geweld tegen vrouwen in India vervelend genoeg uniek.”

In de afgelopen 10 jaar steeg het aantal aangiftes van verkrachting in India met 300%. Zorgelijk, maar tegelijk ook een lichtpunt. “Je kunt ook vaststellen dat het uit het donker wordt gehaald. Slachtoffers leggen zich er niet langer bij neer, maar voelen zich sterker en doen aangifte. Hiervoor moet ook het rechtssysteem en de opvang door politie en medische zorg worden verbeterd. Meisjes moeten niet te horen krijgen dat ze het zelf hebben uitgelokt.”

Anderhalf jaar geleden ontstond in India grote verontwaardiging over de verkrachting van een studente in een bus door zes dronken mannen. De 23-jarige vrouw overleed later aan haar verwondingen. “Dit zorgde voor ongekende protesten in India. Elke dag gingen mensen de straat op. De druk op politiek voor snelle actie werd hierdoor groot. Hoe triest dit ook was voor het slachtoffer, het bracht veel actie op gang en een omwenteling in de discussie. Er is nu een grote groep in de samenleving van India die dit niet langer acceptabel vindt.”

2014:

  • 15 januari: Toerist. Een Deense toeriste wordt in New Delhi door een groep van zes mannen onder bedreiging van een mes verkracht. De 51-jarige vrouw was de weg kwijtgeraakt van het Nationaal Museum naar haar hotel in de toeristenbuurt Pahargan.
  • 29 januari: “Uitlokking”. Vrouwen lokken verkrachting soms zelf uit door hun uitdagende kleding en gedrag. Dat zegt Asha Mirje, leider van de Nationale Congrespartij (NCP). Vrouwen moeten volgens haar ‘voorzichtig’ zijn en niet uitnodigen tot geweld.
  • 7 februari: Beschoten. Een jonge Indiase vrouw wordt in de stad Mathura doorzeefd met kogels bij de rechtbank. Ze wilde daar tegen haar verkrachter getuigen.
  • 19 februari: Doodstraf. Drie Indiërs krijgen de doodstraf voor de ontvoering, verkrachting en moord van een 19-jarige vrouw.
  • 21 maart: Levenslang. Een rechtbank in Mumbai geeft vier mannen levenslang voor de groepsverkrachting van een telefoniste een jaar eerder. Eén van de daders was ook betrokken bij een recente groepsverkrachting van een fotojournaliste.
  • 4 april: Doodstraf (2). Drie mannen worden in Mumbai ter dood veroordeeld voor de groepsverkrachting van een fotojournaliste in 2013. Een vierde dader ontloopt de straf omdat hij indertijd minderjarig was.
  • 29 mei: Opgehangen. Twee nichtjes worden in de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh hangend aan een boom gevonden. Drie mannen bekennen de twee tienermeisjes te hebben verkracht en vermoord. Enkele dagen later wordt het naakte lichaam van een 22-jarige vrouw op dezelfde plek in een veld aangetroffen. Ook zij is verkracht.
  • 12 juni: Opgehangen (2). In het noorden van India wordt een 19-jarige vrouw opgehangen aan een boom door een groep mannen. Het slachtoffer was eerst verkracht.

Lees ook:Massale demonstraties in India na opnieuw verkrachting met dodelijke afloop
Lees ook:Indiase groepsverkrachters worden opgehangen
Lees ook:Strip over meisje dat groepsverkrachting overleeft als seksvoorlichting in India
Lees ook:Indiaas verkrachtingsslachtoffer krijgt postuum VS-vrouwenprijs
Lees ook:Indonesische mannen in rok op de bres voor vrouwenrechten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>