Conny Braam in Zuid Afrika geëerd voor haar rol in apartheidsstrijd

ConnyBraamHaar boek ‘Operatie Vula’ las ooit als een spannend meisjesboek. Die vrouw deed er toe en deed ook nog eens heel spannend en belangrijk werk in de strijd tegen de apartheid in de jaren ’80.

Natuurlijk heb ik het over Conny Braam en zij zal komende week in het door haar zo geliefde Zuid Afrika geëerd worden………

De inmiddels 65-jarige schrijfster en voormalig anti-apartheidsactiviste ontvangt woensdag een onderscheiding uit handen van Mahole Mofokeng, de burgemeester van Sedibeng, voor haar rol in de Zuid-Afrikaanse bevrijdingsstrijd.

Als voorzitter van de Anti Apartheidsbeweging Nederland (AABN) raakte Conny Braam destijds betrokken bij de geheime Operatie Vula, die op een militaire wijze een eind had moeten maken aan het apartheidsregime. Zij schreef daarover in het gelijknamige boek dat in 1992 verscheen.

De gemeente Sedibeng, voorheen Vereeniging, ligt zo’n 70 km ten zuiden van Johannesburg en omvat ook de township Sharpeville, in 1960 een plaats van bloedig verzet tegen de apartheid.

In de gewelddadige jaren direct na de vrijlating van Nelson Mandela in 1990, waren Vereeniging en omgeving opnieuw het toneel van bruut politiegeweld. De AABN deed daar toen onderzoek naar en maakte de bewijzen van die mensenrechtenschendingen wereldkundig.

Lees ook:Conny Braam: de Nederlandse vrouw achter Nelson Mandela
Lees ook:Nobelprijs-winnares Nadine Gordimer (90) overleden
Lees ook:Punkoma Vivienne Westwood (72) schrijft aan haar memoires
Lees ook:Mariska van Kolck kruipt in de huid van Conny Stuart
Lees ook:Karin Bloemen, Zuid Afrika en de Kamamma’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>