Dr. Veerle Bergink krijgt de Ramaermedaille voor haar onderzoek naar kraambedpsychose

bergink_veerleVandaag ontvangt dr. Veerle Bergink de Ramaermedaille voor haar onderzoek naar post-partum psychose tijdens het NVvP Voorjaarscongres in het MECC in Maastricht.

Deze medaille wordt eens in de 2 jaar uitgereikt aan de Nederlander die de meest verdienstelijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de psychiatrische wetenschap………..

1 op de 1000 zwangere vrouwen krijgt post-partum psychose, ook wel kraambedpsychose genoemd.

Daarbij kunnen vrouwen zichzelf en/of het kind ernstig fysiek geweld aandoen en dit leidt altijd tot ernstige verstoring van de kraamtijd, bijvoorbeeld door een opname.

Dr. Veerle Bergink heeft met haar onderzoek aangetoond dat het niet alleen optreedt bij vrouwen die al eerder psychische klachten hadden, zoals manische depressiviteit, maar dat het ziektebeeld ook bevallen vrouwen kan treffen die nooit eerder psychisch ziek waren.

Moeders die na een eerste zwangerschap een kraambedpsychose kregen, hoeven tijdens volgende zwangerschappen geen medicijnen te slikken om een volgende psychose tegen te gaan. Wel is het advies om na de geboorte van het kind met medicatie te beginnen.

Met de gegevens van haar onderzoek heeft dr. Bergink meteen een belangrijke bijdrage geleverd om de oorzaak van post-partum psychose te verduidelijken.

Na de baring herstelt de natuurlijke immuniteit bij de kraamvrouw. Die lichamelijke afweerreacties tegen bijvoorbeeld bacterien en virussen is namelijk verminderd om de baby te kunnen dragen.

Bij ongeveer de helft van de kraamvrouwen met een kraambedpsychose vond dr. Bergink dat het herstel van de natuurlijke immuniteit was doorgeschoten tot een overactief en onevenwichtig afweersysteem. Dit onderzoek benadrukt tevens dat lichamelijke aandoeningen en psychiatrische klachten vaak tegelijkertijd optreden.

Veerle Bergink is de eerste in de wereld die systematisch gegevens van vrouwen met post-partum psychose heeft verzameld. Zij en haar onderzoeksgroep dragen hiermee bij aan de toppositie die de Nederlandse psychiatrie inmiddels in de internationale onderzoekswereld heeft bereikt.

Lees ook:Clichébeeld na bevalling van blije moeder, blakende baby klopt helaas vaak niet
Lees ook:Veerle Baetens wint prijs op Tribeca Film Festival
Lees ook:Hangt uw rode kleding al klaar voor morgen?
Lees ook:Unieke ‘Vrouwenpoli voor depressie’ in Den Haag
Lees ook:Indonesische mannen in rok op de bres voor vrouwenrechten

1 Reacties // Reageer

One thought on “Dr. Veerle Bergink krijgt de Ramaermedaille voor haar onderzoek naar kraambedpsychose

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>