Unieke ‘Vrouwenpoli voor depressie’ in Den Haag

En terwijl er vandaag in Maastricht een groot congres over genderspecifieke geneeskunde plaatsvindt, wordt ook bekend dat er volgende week in Den Haag een ‘Vrouwenpoli voor depressie’ opent.

Bij deze nieuwe afdeling van PsyQ worden vrouwen met een depressie rond de zwangerschap, overgang en vrouwen met klachten van ernstig premenstruele stemmingsstoornis (PMS) behandeld.

Psychiater Marjolijn de Kruif van PsyQ vertelt bij Omroep West: “Vrouwen weten niet dat er aan veel klachten wat te doen is. Binnen de Vrouwenpoli willen we deze vrouwen helpen en onze kennis verdiepen.”

Gemiddeld 15% van de zwangere vrouwen ontwikkelt een depressieve stoornis. Ongeveer 10% houdt hier na de bevalling nog last van. Klachten zijn somberheid, geen plezier ervaren, piekeren, angst- en paniekaanvallen, dwangklachten ten aanzien van de gezondheid van de baby, zichzelf een slechte moeder vinden, nergens van kunnen genieten, aanhoudende vermoeidheid en slecht slapen.

Ook kunnen deze klachten na de bevalling ontstaan. Dat gebeurt bij 10% tot 22% van de vrouwen.

Bij de ‘Vrouwenpoli voor depressie‘ worden deze vrouwen geholpen met individuele- en groepstherapie, lichttherapie en eventueel medicatie.

Lees ook:Den Haag opent speciale vrouwen-poli
Lees ook:Psychologe Marleen Derks opent vandaag piekerpoli
Lees ook:Clichébeeld na bevalling van blije moeder, blakende baby klopt helaas vaak niet
Lees ook:Psychiater Sascha Kats behandelt zwangeren die niet op roze wolk zitten
Lees ook:Vrouwen in topfuncties vaker depressieve klachten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>