Mars & Venus op de schroothoop: mannen- en vrouwenhersenen gelijk

ProfGinaRipponHet idee dat mannen van Mars komen en vrouwen van Venus en dat de verbindingen in hun hersenen zouden verschillen, is een mythe die niet wetenschappelijk gefundeerd is.

De genderverschillen zijn een product van omgevingsfactoren en niet aangeboren……

Dat meent neurowetenschapper Gina Rippon van de Aston Universiteit van het Britse Birmingham.

De eeuwige discussie tussen nature en nurture dus.

Uit recent onderzoek bleek dat vrouwelijke hersenen meer geschikt zouden zijn voor sociale vaardigheden, geheugen en multi-tasking, terwijl mannelijke breinen beter zouden zijn in perceptie en coördinatie.

Professor Gina Rippon, die op de Internationale Vrouwendag een lezing gaf, ontkracht dit echter.

“Het komt erop neer dat zeggen dat er verschillen zijn tussen het mannelijke en vrouwelijke brein gewoon onjuist is. Er is vrij dwingend bewijs dat alle verschillen minuscuul zijn. Bovendien zijn ze het resultaat van de omgeving en niet van de biologie”, aldus Rippon.

“Je kan geen brein oprapen en zeggen ‘Deze zijn van een meisje en die van een jongen’ zoals dat met een skelet kan. Hersenen zien er hetzelfde uit.”

Volgens Rippon zijn de verschillen puur cultureel gecreëerd. Vrouwelijke hersenen kunnen daardoor sterkere verbindingen krijgen op het vlak van multi-tasking, omdat de samenleving dat van haar verwacht. Het brein past zich op dezelfde manier aan, zoals een spier dat doet die getraind wordt.

De neurowetenschapster gelooft dat genderverschillen al op jonge leeftijd voorkomen in westerse samenlevingen. Ze zijn volgens haar gebaseerd op traditionele stereotiepen van hoe jongens en meisjes zich moeten gedragen en met welk speelgoed ze moeten spelen.

Ze meent dat een onderscheid maken van hoe kinderen spelen – door meisjes poppen en jongens auto’s te geven – invloed heeft op hoe de hersenen zich ontwikkelen.

“Ik denk dat genderverschillen op het vlak van speelgoed een slechte zaak is. Veel mensen vinden het triviaal. Ze zeggen dat meisjes het leuk vinden prinsessen te zijn. Maar deze dingen zijn doorslaggevend bij de ontwikkeling van de hersenen en verstikken potentieel.”

“Het speelgoed van jongens is educatiever dan dat van meisjes, dat meer op verzorging gebaseerd is. Zo stuur je al heel vroeg een boodschap uit van wat er in de toekomst van het kind verwacht wordt”, meent Rippon.

Lees ook:Mannen- en vrouwenhersenen idem, maar verschillend gevormd
Lees ook:Vrouwen- en mannen-hersenen zijn bijna identiek
Lees ook:Ook jongens van nu vinden vrouwen in games te geseksualiseerd
Lees ook:Waarom de meiden het beter doen dan de jongens op de middelbare school
Lees ook:Mannelijke hersenen bestaan niet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>