Het advies van een vrouwelijke arts legt meer gewicht in de schaal

Gisteren schreven we over de advocatuur die in Nederland en België aan het vervrouwelijken is. Maar dat geldt ~en dat moet iedereen opvallen~ in zelfde mate van de medische sector.

Maar als je ziek bent, wil je gewoon een capabele arts aan je bed, ongeacht of het een man of vrouw is.

Hoewel…..

Dr Anne-Cecile Schieber van de universiteit van Toulouse voerde een grootschalige enquête uit over hoe patiënten staan tegenover het advies van hun arts. Ze ondervroeg 585 mensen, zowel mannen als vrouwen, meteen na hun consult en peilde naar het vertrouwen dat de patiënten hadden in hun arts.

Schieber verkeerde in de veronderstelling dat een mannelijke specialist meer gerespecteerd zou worden dan een vrouwelijke, maar moest haar theorie bijstellen.

Door hun communicatieve vaardigheden hebben vrouwelijke medici toch een streepje voor. De patiënten hadden immers meer de neiging om het advies van een vrouw op te volgen dan dat van een man.

Het gaat hier natuurlijk niet over het nemen van medicatie of het volgen van een revalidatie; Schieber onderzocht enkel het advies van artsen over voeding, beweging en gewichtsverlies.

Uit haar resultaat bleek dat zowel mannen als vrouwen advies over hun eetpatroon en hun (gebrek aan) sport het liefst uit een vrouwenmond horen. Alleen de tips rond gewichtsverlies van een mannelijke arts werden goed ontvangen bij alle patiënten.

Volgens Schieber moeten mannelijke medici in opleiding beter onderwezen worden over hoe ze informatie moeten overbrengen, want volgens haar wringt daar het schoen.

“Eerdere studies bewezen al dat vrouwen het gemakkelijker met hun patiënten kunnen hebben over gevoeligere onderwerpen. De mannen moeten een inhaalslag maken.”

Lees ook:Helft vrouwelijke artsen huilt weleens op haar werk
Lees ook:Liesbeth van Vliet wint award met proefschrift over borstkanker en communicatie
Lees ook:Vrouwelijke artsen in opleiding vaak seksueel geïntimideerd
Lees ook:Prof. Elsken van der Wall onderscheiden met Corrie Hermann Prijs
Lees ook:Dr. Muriel Adank traceert genmutatie die veel borstkanker veroorzaakt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>