Topmannen steunen plan voor genderbalans aan Wageningen UR

WageningenURIn Wageningen zijn afgelopen vrijdag 10 topmannen, waaronder Job Cohen, als kersverse voorzitter van de Raad van Toezicht van Wageningen UR, het debat aangegaan over de doorstroming van meer vrouwen.

Het was het tweede event in een reeks van 3 die het Vrouwennetwerk Wageningse Ingenieurs (VWI) organiseert om vrouwelijk talent in de schijnwerpers te zetten.

Daarover bericht Wytske Dijkstra in de Weekkrant Wageningen.

De topmannen, een bont internationaal gezelschap, waren uitgenodigd om hun betrokkenheid bij de doorstroming van vrouwelijke wetenschappers te tonen en zich daadwerkelijk in te zetten om dit talent meer kansen te bieden.

Want als minder dan 10% van de hoogleraren vrouw is, dan is er meer aan de hand dan gewoon toeval of gebrek aan kwaliteit. Dan is het tijd voor actie.

Het publiek kreeg de video ‘Women in GIS’ voorgeschoteld, één van de initiatieven die vrouwen van de universiteit zelf opzetten. Voorzitter van het VWI ir. Wytske Dijkstra praatte het publiek bij over de stand van zaken en mogelijke acties.

De eerste stelling van de avond legde meteen een tegenstelling in gedrag en houding bloot; mannen overschatten zichzelf en vrouwen onderschatten kun kansen op succes. Het kan beide kanten op. Wel werd duidelijk dat de neiging tot bescheidenheid die veel vrouwen hebben, geen handige eigenschap is voor een carrière in de wetenschap. Laat zien wat je kunt, wees trots op wat je bereikt en laat dat vooral merken!

Over de vraag of het instellen van quota een bruikbaar instrument is werd fel gediscussieerd. Worden vrouwen wel gelukkig van quota?

Wat levert een genderbalans de universiteit eigenlijk op? Daar was meer overstemming over: meer concurrentiekracht, meer creativiteit, veerkracht, innovatieve ideeën, een goed imago, rolmodellen voor getalenteerde vrouwen.

Communicatie en coaching zijn belangrijk: herken het vrouwelijk talent, ondersteun haar en zorg dat ze haar zelfvertrouwen verder ontwikkelt. Dit speelt met name bij werving- en selectieprocessen.

Meer zelfvertrouwen is cruciaal zoals bleek uit het advies van de topmannen aan ambitieuze vrouwen: laat je niet uit het veld slaan als iemand twijfelt aan je capaciteiten, ga ervoor en grijp je kans!

Voor de volgende bijeenkomst van ‘Grab Your Chance’ op 17 januari 2014 heeft het VWI Rector Magnificus prof. dr. Martin Kropff uitgenodigd: welke actie gaat hij ondernemen om daadwerkelijk meer kansen voor vrouwelijk talent aan de Wageningen UR te creëren?

Lees ook:King’s Castle mannen over vrouwen naar de top in Wageningen
Lees ook:Louise Fresco per 1 juli bestuursvoorzitter WUR
Lees ook:Te weinig vrouwen aan top bedrijfsleven is een gemiste kans
Lees ook:Rusland op kop bij vrouwen in top bedrijfsleven
Lees ook:Meer vrouwen gevraagd voor de Oscars-Academy

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>