Waar ‘sta’ je in de lift?

Meestal neem ik de trap, omdat dat beter voor me is, dus ik sta maar een enkele keer in de lift.

Maar veel mensen uit het bedrijfsleven kennen de torens van 14 verdiepingen en meer en weten dus alles over liftgedragingen.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat er een onderbewuste machtsstrijd wordt gespeeld in deze dagelijkse op- en neerwaartse ritjes.

Zo zou onze plek in de lift gebaseerd zijn op een piepkleine sociale hiërarchie die in enkele seconden bepaald wordt…….

In het Australische Adelaide bestudeerde doctoraal studente Rebekah Rousi het liftgedrag van 2 van de grootse bedrijfsgebouwen. Zelf nam ze ook heel vaak de lift en  zo ontdekte ze dat er een vastgeroeste volgorde bestaat die bijna iedereen probeert te volgen.

Oudere mannen lijken steevast voor de achterwand te kiezen, terwijl jongere heren op het centrum mikken. Vrouwen van alle leeftijden staan liever op de voorste rij, zo dicht mogelijk bij de deur. Ook in de blikken zag Rousi een vast patroon.

“Mannen kijken eerst naar de monitors en gluren dan in de spiegels om zichzelf te bekijken én ook de anderen indirect in de gaten te houden. Vrouwen volgen eveneens nauwgezet de monitors en proberen oogcontact te vermijden, tenzij ze in een gesprek zitten. Zij kijken zelden in de spiegels”, aldus Rousi.

Ook had de onderzoekster interviews met frequente liftgebruikers. Het blijkt dat mensen zich soms wel bewust zijn van deze dynamiek. “Zowel mannen als vrouwen lieten weten dat ze ofwel doelbewust staren naar andere mensen in de lift om aandacht te krijgen, of dat ze zich best ongemakkelijk voelen wanneer één iemand de lift betreedt en met zijn of haar gezicht naar de achterkant blijft staan, in plaats van naar de deur.”.

Voor sommigen is het herkennen en verstoren van de hiërarchie in de lift dus gewoon een leuk (machts-)spelletje.

Lees ook:Vrouw die haar aanrander in de lift neermept, gaat viraal
Lees ook:‘Je mag vrouwen niet slaan. Nog niet met een bloem’
Lees ook:Wordt Schotland onafhankelijk? De vrouwen zeggen NEE!
Lees ook:Slechts de helft Amsterdamse vrouwen staat op eigen benen
Lees ook:Waar ter wereld de meeste vrouwen in parlement zitten (en het is niet wat je denkt)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>