Als vrouwen hun benen niet scheren, krijgen ze dan ook 20% meer loon?

RosieEqualPay“Aan alle vrouwen die elke belastingsbetaler en burger van dit land baarden: we hebben gevochten voor de gelijke rechten van alle anderen. Het is tijd om gelijkheid van beloning voor eens en voor altijd waar te maken: gelijke rechten voor vrouwen in de Verenigde Staten van Amerika!”

Aldus Patricia Arquette bij de Oscaruitreiking vorige maand.

De actrice benoemde de loonkloof van Hollywood, maar ook in Europa is die nog altijd gapende……..

Vandaag, 14 maart, is het ‘Equal Pay Day’, dat vooral in België onder de aandacht wordt gebracht door de socialistische vakbond ABVV en de sociaal-progressieve vrouwenbeweging Zij-kant.

Vrouwen moeten vanaf 1 januari tot aan vandaag werken voor noppes, als uitgerekend wordt hoeveel mannen meer aan salaris ontvangen dan vrouwen.

De datum wordt elk jaar bepaald op basis van het loonkloofrapport van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM).

In 2014 viel Equal Pay Day op 18 maart. Dat het nu iets vroeger is, betekent dat het een tikkie de goede kant opgaat.

Maar het gaat veel te traag, vinden het ABVV en Zij-kant. De oudste cijfers dateren van 1999. Toen bedroeg de kloof 28%. Nu is dat nog altijd 20%. “Aan dit tempo duurt het nog 32 jaar vooraleer de grootste discriminatie tussen vrouwen en mannen weggewerkt is.”

Onder het motto ‘SpeakUp’ willen het ABVV en Zij-kant dit jaar de heersende rollenpatronen doorbreken, op het werk én thuis.

Met een interactief reclamefilmpje voor wasmiddel dat op het eerste gezicht bulkt van de clichés, tot de je knop omdraait en hoort wat de vrouw in kwestie écht zegt. “Hier komen de clichés weer… Alsof veel vrouwen veel liever het huishouden doen dan zelf een lonende carrière na te streven! Echt heerlijk, zo mijn tijd verdoen! En maar blijven lachen… als een of andere idioot.”

FB4

FB6 FB1 FB8

Lees ook:Tunesië is eerste Arabisch land dat vrouwen in grondwet opneemt
Lees ook:Angela Merkel: samenlevingscontract holebi’s OK, trouwen nee
Lees ook:Patricia Arquette pleit voor gelijkheid van lonen in haar Oscar-speech
Lees ook:Spaanse wet houdt veilige abortus voor minderjarige en beperkte vrouwen tegen
Lees ook:België is vrouwvriendelijk; ronduit kut is het in Jemen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>