Duitse vrouwen krijgen de minste kinderen

AnneGeddesNergens ter wereld krijgen vrouwen zo weinig kinderen als in Duitsland.

Gemiddeld baart een Duitse vrouw 1,36 kind. Het gemiddelde in de Europese Unie is 1,57 en in Nederland 1,76.

De voornaamste reden: kinderen zijn ‘te duur’. Maar ook falend overheidsbeleid speelt een rol………

De BAT-Stiftung für Zukunftsfragen ondervroeg 2000 Duitsers en probeerde zo een verklaring te vinden voor het lage geboortecijfer in Duitsland.

67% noemde de hoge kosten als belangrijkste reden om niet aan kinderen te beginnen. Andere argumenten die een rol spelen zijn angst voor het verlies van een onafhankelijke positie, zorgen vanwege de carrière en de mogelijkheid dat een relatie (sneller) op de klippen loopt.

Bijna de helft noemde ook het falende overheidsbeleid. De kinderopvang, die in Duitsland grotendeels door de overheid wordt gefinancierd, zou niet toereikend zijn en bovendien veel te duur.

Ouders kunnen vanaf vandaag aanspraak maken op een zogeheten ‘Kita-Platz’, een wettelijk geregelde kinderopvangplek voor 1- en 2-jarigen. Ook is vandaag het ‘Betreuungsgeld’, door tegenstanders wel spottend de’aanrechtsubsidie’ genoemd, van kracht geworden.

Deze regeling voorziet in een maandelijkse bijdrage van 100 tot 150 euro aan ouders die thuis voor hun kinderen zorgen. Zij worden zo gecompenseerd voor de subsidie die ze mislopen door hun kind niet naar de crèche te brengen.

Tegenstanders merken op dat vrouwen hierdoor minder gaan werken. En juist dit punt ligt gevoelig in Duitsland, waar 25 procent van de vrouwen met kinderen niet werkt.

De directeur van de stichting die het onderzoek naar kinderloosheid heeft gedaan, professor Ulrich Reinhardt, roept politici op om met passend beleid te komen en hoopt dat Duitsers hun standpunt over het niet krijgen van kinderen heroverwegen.

‘Een baan of de keuze voor een partner biedt nooit absolute zekerheid’, aldus Reinhardt. ‘Het juiste moment is er nooit en de beperkingen van vrijheid en levensstandaard betalen zich zowel op de korte als langetermijn uit – al zijn het maar die talloze geluksmomenten met kinderen, het samenzijn met je gezin en de zekerheid om op oude leeftijd niet alleen te zijn. Het starten van een gezin loont sowieso.’

Lees ook:Meeste stellen kiezen voor hun kinderen vaders achternaam
Lees ook:Overheid houdt moeders bij de haard door de kinderbijslag
Lees ook:Emancipatiewet goedgekeurd door Franse parlement
Lees ook:‘Mutti’ Angela Merkel ook het gezicht van EU-verkiezingen
Lees ook:Argentijnse ‘Dwaze Oma’s’ ontdekken gestolen baby in Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>