Mannen moeten uit de kraamkamer wegblijven!

RosiePregnantCraftyIk ben heel blij met het feit dat man en vrouw steeds meer gelijkwaardig aan elkaar worden in onze westerse wereld, maar daardoor zijn we nog niet gelijkaardig.

Zo krijg ik enorme jeuk van stellen die roepen: ‘Wij zijn zwanger!’ Hou toch op.

Zij is zwanger en zal 9 maanden lang een relatie met haar kindje opbouwen. Laat hij nou maar zorgen dat de babykamer in orde komt…….

Natuurlijk: er gaan op dit bericht een heleboel boze reacties komen en websites als ik.vader en gescheiden.vaders en aanverwanten krijgen bij het lezen van dit soort teksten het snot voor de ogen. Maar ik ga lekker nog even verder.

Zwanger zijn en een kind baren is een vrouwen-aangelegenheid. Weg met die mannen, je hebt er alleen maar last van. Je houdt je relatie en seksleven een stuk beter als de man op het moment suprême niet in beeld is. Gelukkig weet ik me gesteund door vele deskundigen op dit gebied en een Britse specialist durft dit ook gewoon hardop te zeggen en klip en klaar op te schrijven.

Het gaat om gynaecoloog Michael Odent. Hij roept al een aantal jaren dat mannen niet in de kraamkamer moeten zijn. Een aanstaande vader of mannelijke dokter verhoogt namelijk de kans op een keizersnede.

Uit onderzoek blijkt dat bij meer dan 90% van de bevallingen in het Verenigd Koninkrijk de mannelijke partner aanwezig is. Volgens Odent maakt dit de moeder meer gespannen, waardoor ze meer adrenaline produceert.

“Dit vertraagt de productie van oxytocine, een hormoon dat vitaal is voor de geboorte en zo duurt de bevalling langer. Als een vrouw dit hormoon niet goed vrijmaakt, zijn de weeën minder sterk en verloopt alles moeilijker”, aldus Odent.

“De bevalling wordt pijnlijker en moeilijker omdat de hormoonspiegel van de vrouw verstoord is. De stijging van het aantal keizersneden dat laatste jaren is voor een deel aan de aanwezigheid van vaders te wijden.”

Het is goed dat 8 van de 10 in opleiding zijnde gynaecologen vrouwelijk is. “Als er alleen een vroedvrouw zou assisteren bij de geboorte, zou het ter wereld brengen van kinderen veel makkelijker verlopen”, gaat Odent verder. “De ideale omgeving voor een geboorte, is er een zonder mannen. Enkel een stille vroedvrouw die zich op de achtergrond houdt, is nodig. Veel mensen die rondlopen, zeker als het om mannelijke figuren als echtgenoten en artsen gaat, bemoeilijken het proces.”

Veel paren hebben na een bevalling een minder goed seksleven. Dat je als vrouw de eerste tijd wel even wat anders aan je hoofd hebt dan seks is overigens heel normaal. Maar een bevalling werkt heel lang door, vooral bij mannen. Ik weet van heel veel mannen dat zij na het meemaken van de geboorte van hun kind heel anders tegen hun geliefde zijn gaan aankijken. En dat had 9 van de 10x een negatief effect op het seksleven van het koppel.

“Het effect van mannen aan het kraambed werkt lang na in de relatie”, weet ook Odent. “Na de geboorte kan ook de seksuele aantrekkingskracht tussen de partners verdwijnen en zo tot een scheiding leiden. Sommige mannen kampen zelfs op hun manier met een postnatale depressie.”

PS Mannen met camera in de hand bij een bevalling zijn het allerergste.

Lees ook:Weeën, brekende vliezen? There’s an app for that!
Lees ook:Vrouwen met kinderen netto net zo productief als die zonder
Lees ook:Volg Tanja Jess bij ‘Ik word moeder’
Lees ook:Een keizersnede om de vagina ‘jong’ te houden versus bevallen in de bush-bush
Lees ook:Doe de placentaprint: kunst ter herinnering aan geboorte van je kind

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>