Hoogopgeleide vrouwen missen vaak de zaadboot

ZandschipBestudering van de demografie van Nederland legt iets opvallends bloot over hoogopgeleide vrouwen.

Zo komen zij moeilijk aan een partner, is er in de steden een vrouwenoverschot, omdat zij vaker dan mannen studeren en als ze al een vriend hebben, is zwanger worden vaak iets voor ‘later’.

Maar je kinderwens uitstellen houdt een keer op!

Sociologe Renske Keizer promoveerde 3 jaar geleden op een onderzoek naar oorzaken en gevolgen van kinderloosheid.

Dat is vaak geen bewuste keuze ontdekte zij. “In 4 van de 5 kinderloze relaties blijken partners er niet bewust voor te hebben gekozen. Er komen door omstandigheden ~carrière, relatiebreuk, werkloosheid~ geen kinderen, totdat het te laat is en het niet meer kan.”

Anderzijds blijkt dat hoogopgeleide mannen juist vaak veel kinderen krijgen en dat het huwelijk in combinatie met vaderschap hen zelfs naar een hogere tree op de carriereladder brengt.

Hier speelt volgens Renske Keizer een biologische factor. Een vrouw die kinderen wil, zoekt een man met een stabiele financiële situatie om voor haar en d’r kroost te zorgen. Mannen die het economisch slechter doen, hebben daardoor minder kans op kinderen.

Wat we ~kort door de bocht~ kunnen concluderen is dat mannen ‘naar beneden trouwen’ en met minder opgeleide vrouwen een gezin vormen. Hun vrouwen doen waar ze genetisch op geprogrammeerd zijn: zij zoeken ‘hoger zaad’.

Daarentegen wachten hoogopgeleide vrouwen vaak (te) lang met huisje-boompje-beestje-kindje, waardoor er voor hen minder geschikte partners over zijn. Zij hebben zogezegd de zaadboot gemist, waardoor er in hun ogen alleen nog (excusez le mot) ‘bagger’ over is.

Ik noem in dit verband nog maar eens de slogan van de Nederlandse gynaecologen: ‘Een slimme meid krijgt haar kind op tijd.‘ Wat me tot de conclusie brengt dat hoogopgeleide vrouwen en slimme vrouwen niet dezelfden zijn!

In de 3Doc: ‘Tussen Bitch en Bambi’ volgt Bram van Splunteren 5 vrouwen die dagelijks met dit dilemma te maken hebben in de zoektocht naar wat hen gelukkig maakt: carrière, liefde, gezin of alles.

Maxime (19), eerstejaars Economie en Bedrijfskunde, vindt het normaal om op deze leeftijd single te zijn. Brankele (25), afgestudeerd Biochemie en op zoek naar een baan, staat open voor een relatie maar wel op haar voorwaarden. Steeds vaker krijgt zij de vraag waarom zij nog steeds single is. Imara (27), Antilliaanse operazangeres, afgestudeerd aan Conservatorium en op zoek naar een vast contract, wil graag een leuke man maar vindt dat hij zich dienstbaar moet opstellen aan haar carrière. Maaike (35) marketingstrateeg, houdt van haar werk maar wil nu dolgraag man en kinderen en vindt dat alle middelen (actief zoeken, internet, flirtapps) geoorloofd zijn om die man te vinden. Suzanne (40), planoloog, gek op haar werk, noemt zichzelf happy single, maar worstelt met het idee dat ze op een punt in haar leven staat dat ze haar kinderwens misschien moet opgeven.

Lees ook:Eenderde hoogopgeleide vrouwen 35+ werkt onder haar niveau
Lees ook:Schaarste op de mannenmarkt maakt vrouwen ambitieuzer
Lees ook:Jongere en hoogopgeleide vrouwen verwachten dat moederschap nadelig is voor carrière
Lees ook:Nederlandse loonkloof m/v wordt kleiner door hoogopgeleide vrouwen
Lees ook:Meeste vrouwen denken als werkende moeder goed rolmodel te zijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>