Hoogopgeleide vrouwen zijn langer en slanker

RunningWomanNiet de tijdschriften of andere media bepalen of vrouwen dik of dun zijn en ook niet genen of wilskracht.

Fysieke verschillen zijn in de eerste plaats een uiting van sociale ongelijkheid. En ze worden helaas ook gebruikt als verklaring voor die ongelijkheid…………

Dat is althans de conclusie van socioloog Dieter Vandebroeck, die hierover onlangs zijn doctoraal proefschrift verdedigde aan de Vrije Universiteit Brussel, medlt vandaag de Vlaamse krant De Standaard.

Als we het maar willen, dan kunnen we het: het ideale, slanke lichaam krijgen. In vrouwenbladen of in realityshows op tv krijgen we daar tips voor, bekendheden leggen in kook- en dieetboeken uit hoe het moet en ook de overheid zegt dat we vaker de fiets en de trap moeten nemen en gezonder moeten eten om overgewicht te bestrijden.

Ons lichaam en hoe we eruitzien is veel minder kneedbaar dan we denken. Of we dik dan wel dun zijn, hangt vooral samen met onze sociale status.

Uit zijn onderzoek blijkt dat er een grote consensus is over wat men als het ideale lichaam ziet (slank en voor de mannen ook enigszins gespierd) en wat men zelf niet wil (een rond lichaam). Laaggeschoolden en werklozen wijken daar het meeste van af.

Mannen en vrouwen die hun middelbaar diploma niet behaalden, wegen respectievelijk 4 en 8 kilo meer dan mannen en vrouwen die hoogopgeleid en even lang zijn. Ze hebben ook 2x respectievelijk 4x zoveel kans om als ‘obees’ geklasseerd te worden.

Van de laagst opgeleide vrouwen omschrijft 44% zich als ‘zwaarlijvig’, tegenover maar 22% van de vrouwen met een universitair diploma. Lager opgeleiden zijn veel minder tevreden over hun lichaam dan hoger opgeleiden, die meer in de buurt van het ideale, slanke lichaamsbeeld komen.

Hogergeschoolden zijn gemiddeld ook nog langer: het verschil bedraagt 3,6 cm bij mannen en 2,5 cm bij vrouwen.

Ook de universiteit van Maastricht analyseerde 10 jaar lang 5000 mannen en vrouwen en onderzocht hun DNA. Daaruit bleek dat alle vrouwen die in die 10 jaar waren aangekomen een gen genaamd MMP2 met zich meedragen.

Bijna 30% van de vrouwen draagt dit speciale junkfoodgen met zich mee. De dragers lopen het riscio om 6,5 kilo aan te komen. Dit komt omdat men meer zin heeft in suiker en vet eten. Vrouwen die het gen met zich meedragen eten per maaltijd ruim 100 calorieën meer dan vrouwen die het gen niet hebben.

De onderzoekers willen nog wel even benadrukken dat je je genen niet de schuld mag geven van overgewicht. Professor John Wilding: “Mensen moeten zich zorgen maken over wat ze eten. Je kunt je DNA niet veranderen, maar wel je gedrag.”

Lees ook:Bij vrouwen van nu staat het liefdesleven niet meer op nummer 1
Lees ook:Vrouwen hebben nu grotere wiskundeknobbels dan mannen
Lees ook:Ook dun model is anorexia-gezeur zat
Lees ook:Voor het eerst in de westerse geschiedenis vormen vrouwen het dominante geslacht
Lees ook:Barbie & Ken, oftewel als je vent een homo blijkt…..

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>