Vrouwen die carriere willen, kunnen beter hun eigen naam aanhouden

Mijn moeder hield veel van mijn vader, maar ook van zichzelf en haar werk.

Ze nam voor het dagelijks leven de achternaam van mijn vader aan en voor haar eigen (werkende) leven behield ze haar meisjesnaam. Dat vonden wij kinderen destijds heel natuurlijk.

Ik ben er zelf helemaal nooit aan begonnen. Ik riep reeds op mijn 20e dat ik met dezelfde naam het graf in wilde als waar ik mee geboren ben. De meneer in kwestie heeft er altijd wat moeite mee gehouden.

Ook veel seksegenoten van mij vonden het indertijd vreemd dat ik zo star was in die naamvoering.

Inmiddels hebben al deze dames mij allang groot gelijk gegeven, daar zij na hun echtscheiding zich opnieuw hun meisjesnaam eigen moesten maken. Er is nog een argument om qua naam te blijven wie je bent………………

De Universiteit van Tilburg ontdekte een paar terug reeds dat vrouwen van nu die de naam van hun echtgenoot aannemen de indruk wekken minder intelligent, minder ambitieus, emotioneler en afhankelijker te zijn dan een vrouw die haar eigen achternaam houdt.

Het is nog steeds populair onder vrouwen om bij hun huwelijk de naam van de man aan te nemen of een dubbele naam te gaan voeren. Nog geen 16% van de vrouwen kiest ervoor de eigen achternaam te houden. Ook de meeste mannen hebben liever dat de vrouw met wie ze trouwen hun naam aanneemt.

Toch is het onverstandig, want het aannemen van de naam van de echtgenoot of het voeren van een dubbele naam, roept allerlei vooroordelen op. Dat speelt vrouwen parten bij het solliciteren. De kansen om de baan te krijgen zijn kleiner en de beloning ook.

Waar de vooroordelen vandaan komen is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk heeft het te maken met het feit dat vooral laagopgeleide vrouwen de naam van hun man aannemen. Als een hoogopgeleide vrouw dat ook doet, wordt ze minder ingeschat dan ze in werkelijkheid is.

Lees ook:Een ode aan mijn moeder Hendrika Klein Baltink
Lees ook:Japanse vrouwen bijna gedwongen achternaam van hun man aan te nemen
Lees ook:Mevrouw Clooney, blijf toch Amal Alamuddin!
Lees ook:Neem ook de achternaam van je moeder aan
Lees ook:Al heet hij van Oranje-Nassau: houd (ook) je meisjesnaam aan!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>