Vrouwen moeten niet zo piepen over thuiswerken enzo

NRCcarriereBij Yahoo mag niet langer worden thuisgewerkt. Het roept de vraag op hoe effectief het thuiswerken is.

In het NRC-coverartikel van het katern Carrière wordt daar vandaag dieper op ingegaan……

Nederlanders werken steeds vaker thuis. Volgens onderzoek in 2011 van TNO werkt 28% van de werknemers minimaal 1 uur per week thuis. Een thuiswerker doet dat gemiddeld 6,2 uur per week. Maar volgens de topvrouw Marissa Mayer van Yahoo gaan snelheid en kwaliteit vaak verloren wanneer we vanuit huis werken.

Karlien Haak van arbeidsadviesbureau voor arbeidsvoorwaarden en verhoudingen A-advies zegt:

“Het succes staat of valt met de opstelling van de leidinggevende. Die is opeens geen duidelijke baas meer achter het grootste bureau, maar krijgt een meer ondersteunende en begeleidende rol. Dat geeft statusverlies, dat raakt ze in hun ego.”

Starters tot achter in de 20 verschijnen juist vaker op kantoor. Mensen tussen de 30 en 45 hebben het meest behoefte aan flexibiliteit en thuiswerken, waarschijnlijk te maken met hun gecombineerde zorg voor gezin. En 50+ ers vinden het weer fijn om op kantoor te werken.

Volgens Sheryl Sandberg, topvrouw bij Facebook, is er een gebrek aan hooggeplaatste topvrouwen en dat ligt volgens Sandberg aan de vrouwen zelf. Sandberg heeft daar het boek ‘Lean In: Women, Work and the Will to Lead’ over geschreven, zoals te lezen is in het artikel ‘Vrouwen moeten niet zo piepen’. De boodschap is dat vrouwen minder vaak de top bereiken:

“Door een gebrek aan zelfvertrouwen, doordat we onze hand niet opsteken en door ons terug te trekken als we naar voren moeten leunen.”

Tegelijkertijd is er veel kritiek op Sandberg, omdat zij makkelijk praten heeft met 2 Harvard-diploma’s en een topfunctie bij 1 van de succesvolste bedrijven ter wereld. Terwijl zij de wereld overvliegt in een privévliegtuig, laat ze haar 2 kinderen achter bij een oppas en ook alleen maar als haar, geëmancipeerde man niet thuis is, die immers een deel van de zorgtaken op zich neemt.

Uit ergernis over de dure arbeidsongeschiktheidsverzekeringen met strenge voorwaarden en kleine lettertjes besluiten steeds meer zelfstandigen zich te verenigen in een broodfonds. Hoe dat precies werkt is te lezen in het artikel ‘Waarom zou je elkaar ook niet vertrouwen?’.

Verder een nieuwsartikel over hoe de crisis het loonverschil verkleint, de rubrieken Verdienen/Uitgeven, de column van Ellen de Bruin, De Kantine, De Kwestie over ontslag bij twee jaar ziekteverzuim, de Pitch van Ahmed Bulut en het kantoortype de Collega Die Ontzien Moet Worden.

Lees ook:Mona Keijzer en Margriet v/d Linden bij Eva Jinek over vrouwenrevolutie
Lees ook:Wereldkampioen kickboksen Semmy Schilt doet mannen voor hoe je het huishouden bestiert
Lees ook:Laten we Facebooks Sheryl Sandberg niet haten omdat zij succesvol is
Lees ook:Sheryl Sandberg: emancipatie is goed voor de boardroom en de bedroom
Lees ook:#ShareTheLoad: Sheryl Sandberg is al fan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>