Bengaalse textielvrouwen krijgen bezoek van Jeroen Pauw

In meer dan 1000 textielfabrieken in Bangladesh waar o.a. bedrijven in Nederland hun kleding laten maken, is de veiligheid nog altijd niet op orde.

Volgens inspecteurs van het zogeheten Bangladesh-akkoord was het in 26 fabrieken zelfs zo onveilig, dat die direct moesten worden ontruimd……..

Aldus de woordvoerder van het Bangladesh-akkoord tegen de NOS.

Het is niet bekend of Nederlandse bedrijven kleding in een van de gesloten fabrieken hebben laten maken. Er zijn geen namen van de gesloten fabrieken bekendgemaakt en ook willen veel bedrijven niet zeggen met welke fabrieken zij zaken doen.

Het Bangladesh-akkoord is een bindend contract waarin afspraken over veiligheid in de fabrieken zijn gemaakt. 184 kledingmerken, internationale en Bengalese vakbonden en ngo’s, zoals de Schone KLEREN Campagne, hebben het akkoord getekend.

In de helft van de 26 ontruimde fabrieken wordt nog steeds niet gewerkt. Daar moeten vloeren worden ontlast en met pilaren worden versterkt. Ook moet er een gedetailleerd bouwkundig onderzoek plaatsvinden.

In alle 1050 geïnspecteerde fabrieken mankeert wel iets. De verdiepingsvloeren zijn bijvoorbeeld te zwaar beladen, elektriciteitskabels zijn niet beschermd, nooduitgangen zitten op slot of rookmelders ontbreken. Doorgaans was het volgens de inspecteurs nog wel veilig genoeg om in te kunnen werken.

Er vallen nu zo’n 1600 fabrieken onder het akkoord. Dat is een derde van de bijna 5000 fabrieken in het Zuid-Aziatische land.

Het akkoord is opgesteld na de brand in de Rana Plaza-fabriek, vorig jaar. Het pand stortte in en daarbij kwamen 1100 textielarbeiders om het leven.

Van alle gecontroleerde fabrieken hebben er 580 de inspectierapporten ontvangen. Zij werken nu aan een verbeterplan. De inspectierapporten en verbeterplannen worden uiteindelijk allemaal gepubliceerd op de WEBSITE van het Bangladesh-akkoord.

In Nederland zetten 18 bedrijven hun handtekening onder het akkoord: DE BIJENKORF, Coolcat, Fashion Linq, G-Star, Hema, Holland House Fashion, MS Mode, O’Neill, Teidem, Texsport, The Sting, V&D, Veldhoven Group, Vingino, We Europe, Wibra, Y’Organic en Zeeman. Ook C&A en Prenatal, van oorsprong Nederlandse bedrijven, hebben getekend.

Op 24 april 2013 kwamen in de Bengalese hoofdstad Dhaka 1127 mensen om toen het gebouw instortte waarin 5 kledingfabrieken waren gevestigd.

Jeroen Pauw bezocht de rampplek opnieuw en verdiepte zich in het lot van de arbeiders. Zijn reportage wordt vanavond uitgezonden.

NOS – Jeroen Pauw in Bangladesh. Vrijdag 5 september 2014, NPO 1, 21:30 uur.

Lees ook:Wat is nou ‘foute kleding’?
Lees ook:Modeontwerpster Esther Dorhout Mees wil de wereld iets beter maken
Lees ook:In het land van Angela Merkel is het vrouwenquotum er gründlig door!
Lees ook:Toch nog compromis over rechten van de vrouw bij UN
Lees ook:Vrouwen betekenen volgens (Jeroen) Pauw nog te weinig in samenleving

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>