Minister Huriya Mashoor gaat kindbruidjes verbieden in Jemen

huriya-mashhoorDe minister van Mensenrechten in Jemen is godzijdank een vrouw en wil een minimumleeftijd van 18 jaar instellen om te kunnen trouwen.

Aanleiding waren de vreselijke berichten over de dood van een 8-jarig meisje na haar ‘huwelijksnacht’……..

Het kind zou aan inwendige bloedingen zijn gestorven na seks met haar 40-jarige echtgenoot. De gouverneur van de provincie Jajja waar het meisje trouwde, spreekt de berichten dat ze is omgekomen tegen. Ze zou wel in een ziekenhuis liggen.

De Jemenitische minister Huriya Mashoor zegt dat ze een wet uit 2009, die niet wordt nageleefd, nieuw leven in wil blazen. Daarin staat een minimum-trouwleeftijd van 17, maar zij wil die verhogen tot 18.

De regering stelde gisteren een commissie in die onderzoek moet doen naar de situatie van het meisje. EU-buitenlandcoördinator Ashton had de autoriteiten in Sanaa opgeroepen de kwestie uit te zoeken en de verantwoordelijken te berechten.

Volgens Human Rights Watch trouwt 14% van de meisjes in Jemen voor ze 15 zijn en 52% voor ze 18 zijn. In landelijke gebieden in het noorden trouwen meisjes zo jong als 8 jaar dus met veel oudere mannen.

Lees ook:Gevluchte Jemenitische kindbruidjes vertellen…..
Lees ook:Ik ben Nujood, 10 jaar oud en gescheiden
Lees ook:Gru-we-lijk: meisjesbruidje van 8 jaar sterft na ‘huwelijksnacht’
Lees ook:UNICEF bepleit wereldwijd verbod op huwelijken onder de 18 jaar
Lees ook:Belangrijkste doodsoorzaak in ontwikkelingslanden bij meisjes: kindhuwelijken met zwangerschappen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>