‘Lady in red’ als symbool van Turks verzet

lady-redEen foto van het Turkse protest met daarop een vrouw in een rode zomerjurk wordt op sociale media zoals Twitter en Facebook duizenden keer gedeeld.

Op de foto vuurt de Turkse politie brutaal traangas af op de jonge vrouw tijdens een betoging op het Taksimplein in Istanboel.

Er zijn ondertussen ook affiches en stickers gemaakt met daarop de foto van de jonge vrouw.

Wie is zij?

Daarover schrijft vandaag Knack.be.

De vrouw op de foto heet Ceyda Sungar. Sungar is een wetenschappelijk onderzoekster aan de technische universiteit van Istanboel doet als onderzoek naar stadsontwikkeling.

Sungar vertelde aan de Turkse krant Radikal over haar ervaringen op het Taksimplein. “Elke burger, student of arbeider die op straat kwam om hun rechten te verdedigen, was getuige van het politiegeweld waar ik slachtoffer van was.”

Sungar voelt zich ongemakkelijk met alle media-aandacht en weigert sinds kort alle interviews van de pers. Toch wordt ze nu op sociale media opgevoerd als symbool van de verzetsbeweging.

De Verenigde Staten, de Europese Unie en verschillende mensenrechtenorganisaties hebben de afgelopen dagen reeds hun bezorgdheid geuit over het hardhandige optreden van de Turkse politie tegen de betogers.

Daarnaast demonsteren Turkse vrouwen eveneens tegen de nieuwe anti-abortuswetten. Bovendien had Erdogan vrouwen geadviseerd om 3 kinderen te baren, als steun aan de economie. Vele vrouwen vrezen dat ze in een traditionele huishoudfunctie worden geduwd. Jonge studentes zijn bang dat ze geen succesvolle carrière meer mogen uitbouwen.

Lees ook:Canadese vrouwen eisen recht op blote borsten op
Lees ook:Turkse Merve Büyüksaraç moet wellicht 2 jaar bak in voor ‘beledigen’ Erdogan
Lees ook:Gru-we-lijk: meisjesbruidje van 8 jaar sterft na ‘huwelijksnacht’
Lees ook:Turkije zond halve finales songfestival niet uit vanwege tongende vrouwen
Lees ook:Turkse mannen in rokjes vanwege verkrachtingsdood Özgecan Aslan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>