Kans moedersterfte 8x hoger in geval van HIV

moedersterfteUit een data-analyse van Basia Zaba en collega’s die werd gepubliceerd in The Lancet blijkt dat Afrikaanse vrouwen met HIV 8x meer risico lopen te overlijden gedurende de zwangerschap, tijdens de bevalling en gedurende de kraamtijd………

Dat meldt Medisch Contact.

Voor de data-analyse gebruikten de wetenschappers de data uit 6 studies die tussen 1989 en 2012 werden uitgevoerd in Afrika ten zuiden van de Sahara.

Ze keken daarbij naar de sterfte onder vrouwen tot 42 dagen na de bevalling. De onderzoekers schatten dat ongeveer een kwart van de moedersterfte toe te schrijven is aan HIV.

Een middel dat kan helpen bij het inperken van de moedersterfte is anti-retrovirale therapie (ART). Laat in de periode waarin de onderzochte studie plaatsvonden, werden ART-programma’s ingevoerd, wat leidde tot een lagere sterfte van moeders met HIV.

Hoogleraar gynaecologie en voorzitter WHO Marleen Temmerman:

Lees ook:‘De Blije Doos’, maar dan anders
Lees ook:Bij ruim 1/3 van de vermoorde vrouwen is haar man de dader
Lees ook:Marleen Temmerman gaat weer naar Afrika
Lees ook:Prof. Marleen Temmerman: ‘Feminisme heeft niks van doen met mannenhaat’
Lees ook:De Pil: even uit het verdomhoekje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>