‘Steen van Geduld’ verfilmd: vrouwen in het eeuwig verscheurde Afghanistan

Afghanistan (letterlijk: land van Afghanen) heeft altijd te maken gehad met invallers, waaronder Perzen, Griekstalige Macedoniërs, Arabieren, Turken en Mongolen.

De diverse stammen verenigden zich in de 18e eeuw onder een enkele leiding, maar een volledig onafhankelijke staat kwam pas in 1919 tot stand………..

In de 80′er jaren werd het land bezet door de USSR en in de ’90er jaren komt het immense Afganistan onder bewind van de Taliban. Het einde van het normale leven van vrouwen.

Sinds eind 2001 is er een veiligheidsmacht in Afghanistan aanwezig, de ISAF. Tot 11 augustus 2003 was de leiding in handen van Nederland en Duitsland, daarna nam, tegen de zin van Afghanistan zelf, de NAVO die taak over.

In het door oorlog verscheurde Afghanistan is het voor veel vrouwen een dagelijkse strijd om te overleven. De film ‘The Patience Stone’, die vanaf 21 februari in de bioscoop te zien is, vertelt het verhaal van zo’n vrouw.

Ze waakt over haar ernstig zieke man. Hij is getroffen door een kogel in zijn nek en leeft sindsdien als een kasplant in volledige stilte. Op een dag begint de beeldschone vrouw te praten tegen haar comateuze man. Het blijkt één lange biecht te zijn, waarin ze praat over haar jeugd, haar frustraties, haar eenzaamheid, haar dromen en haar verlangens.

De titel van de film verwijst naar een mysterieuze steen waaraan je volgens een oude Perzische legende alles kan toevertrouwen. Aan wie je alles kan vertellen; je verlangens, je pijn, je hele leven. De steen luistert. En op een dag barst de steen uiteen. Zal dit ook in ‘The Patience Stone’ gebeuren?

De film is geregisseerd door Atiq Rahimi en is gebaseerd op zijn gelijknamige boek, in het Nederlands uitgegeven als ‘Steen van Geduld’. De vertaling naar het witte doek zal je niet onbewogen laten, meldt mijn collega Kamal Bachri van cinema.blog.

Lees ook:Zeeuws festival ‘Film by the Sea’ trapt af met GABRIELLE
Lees ook:Eerste vrouwelijke politiechef in Afghanistan
Lees ook:Afghaanse gynaecologes op stagebezoek in België
Lees ook:Medea, de meest gehate vrouw op aard
Lees ook:Mooi! Afghaanse vrouwen fietsen zichzelf naar de vrijheid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>