Journaliste Rena Netjes wordt vastgehouden in Caïro

RenaNetjesArabiste Rena Netjes, correspondente voor o.a. Parool, Radio 2 en BNR, is maandagavond gearresteerd in Caïro.

Ze wordt beschuldigd van spionage en het opleggen van de westerse cultuur aan Egyptenaren………

Rena Netjes laat de moed in ieder geval niet zakken, al heeft ze weinig houvast, meldt BNR.

“Het komt erop neer dat er geen aanklacht tegen mij is opgeschreven. Het is aan de rechter of hij mijn verklaring aanneemt of die van degene die mij heeft aangeklaagd. Ik heb een gesprek gehad in zijn kamer. Het leek mij een hele redelijke man. Ik heb de indruk dat ook de agenten heel redelijk waren.”

Bij de arrestatie lijkt voor een groot deel sprake van willekeur, legt Netjes uit. “Ik heb geen journalistieke gesprekken gevoerd en ik heb ettelijke malen aangeboden om mijn perskaart op te halen. Dat wilden ze niet, dus hebben ze me maar gewoon vastgezet. Het hangt van de bui af van degene die je voor je hebt wat er met je gebeurt.”

Bezwaar aantekenen kan niet volgens de Egyptische wet. “Ik heb een heel team van advocaten om me heen en iedereen zegt dat het niet al te lang meer zal duren. We wachten op wat de rechter beslist en daar gaan de advocaten op reageren. Het kan elk moment gebeuren, het lijkt erop dat er binnen een half uur een uitspraak komt.”

Behalve over juridische ondersteuning heeft Netjes ook over diplomatieke steun niet te klagen. “De ambassadeur heb ik vanochtend uitgebreid gesproken en ik merk dat hij er alles aan doet en er door zijn inspanningen allerlei dingen in gang worden gezet. Ik ben hem enorm dankbaar.”

Rond half 1 kreeg BNR telefonisch contact met Rena Netjes. Zij vertelde vanuit de rechtbank waar ze op dit moment is: “Ik heb vannacht in de cel doorgebracht. De gevangenis is berucht, omdat er heel veel verkrachtingsverhalen naar buiten komen. Lekker geslapen heb ik zeker niet, maar gelukkig is er niets gebeurd. De vloerbedekking is bedekt met sigarettenpeuken, er is een vies toilet. Er is een wasbak en een douche waar ik ook maar niet onder ga. Ik hóóp dat ze me vandaag vrijlaten, maar het kan ook zijn dat ze me nog dagen vasthouden.”

Lees ook:Journaliste Rena Netjes over haar arrestatie in Caïro
Lees ook:VIDEO: Rena Netjes kan nooit meer terug naar Egypte
Lees ook:Journaliste Rena Netjes volgt haar Egyptische strafproces vanuit NL
Lees ook:Journaliste Rena Netjes in ‘Knettergekkistan’ veroordeeld tot 10 jaar cel
Lees ook:Journaliste Rena Netjes op zwarte lijst Egypte

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>