Apinnen komen niet in de overgang

FlamencoWaaierOudere chimpanseewijfjes krijgen geen opvliegers en bavianenvrouwtjes kunnen kinderen baren tot ze bijna dood zijn.

Voor het eerst is aangetoond dat wij mensenvrouwen de enige primatensoort zijn die in de overgang komen.

Maar we worden dan ook wel een tikkie ouder dan de meeste andere apies……..

Dar schrijven de onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Zij bestudeerden 7 verschillende primaten, waaronder wilde chimpansees, gorilla’s en lemuren.

Ze verzamelden de sterfte- en geboortecijfers, maten de gezondheid en vergeleken deze met de !Kung. Dit is een Afrikaanse groep jagers en verzamelaars, die beperkte toegang heeft tot anticonceptie en medicijnen.

De !Kung-vrouwen zagen hun vruchtbaarheid veel sneller afnemen dan hun gezondheid. In tegenstelling tot de niet-menselijke primaten: hun gezondheid en vruchtbaarheid nemen gelijk af. Als een apin 25 jaar oud wordt, kan zij zich bijna tot het laatste moment zwanger worden en baren.

Door de jaren heen zijn er al verschillende theorieën omtrent het ontstaan en nut van de overgang geweest. Sommigen zeggen dat de eicellen een houdbaarheidsdatum hebben die ooit wel samenviel met het levenseinde. Door de voortschrijdende kennis over voeding en de medische wetenschap worden we wel dubbel zo oud.

Een andere theorie is dat de menopauze vrouwen in staat stelt om na hun kinderen de kinderen van hun dochters op te voeden. Doordat oma’s een deel van de zorg voor de kleinkinderen op zich nemen, hebben de kleintjes betere overlevingskansen.

Lees ook:Menopauze: niet alles is tijdelijk
Lees ook:Vrouwspecifieke geneeskunde: Talkshow ‘Overgang (h)erkend’
Lees ook:Thema borstkankermaand oktober 2015: jonge vrouwen
Lees ook:Omroep MAX en de menopauze
Lees ook:Hoogopgeleide Silicon Valley-vrouwen houden eitjes in diepvries-parties

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>