Docufilm uit Ierland met 12 vrouwen over hun abortus in het buitenland

EigenBuikIerland is er nog steeds niet uit. Abortus toestaan als de vrouw bijna het lootje legt in het kraambed of als zij suïcidaal wordt of helemaal niet.

De Ierse gemoederen raakten anno 2013 opnieuw verhit over een onderwerp waar in andere West Europese landen allang een regelgeving over is.

Dat Ierse vrouwen hun eigen verhaal over abortus nog niet publiekelijk kunnen vertellen, bewijst de nieuwe film ‘No more shame’……

Daarover bericht dagblad TROUW vandaag.

12 van de 4000 Ierse vrouwen die vorig jaar voor een abortus hun toevlucht zochten in het Verenigd Koninkrijk, doen hierin hun verhaal. Niet open en bloot met hun gezicht op TV. Nee, dat kan nog niet: acteurs vertellen hun echte verhalen na.

“Ook de huidige abortuswetgeving stelt vrouwen strafbaar die een behandeling op Ierse bodem willen ondergaan, zelfs als het om verkrachtingszaken gaat,” aldus Sandra McAvoy van de afdeling vrouwenstudies aan de universiteit van Cork.

“‘No more shame’ vertelt over de taboes die nog steeds op abortus rusten. De film is een poging om het debat menselijker te maken en zorgt ervoor dat het lichaam van een vrouw ten volle gerespecteerd wordt.”

In 2012 laaide de discussie over abortus in Ierland op toen een zwangere vrouw overleed na een bloedvergiftiging. Een abortus had haar leven kunnen redden, maar de artsen weigerden om de operatie uit te voeren. Nu is er een nieuwe wet die een behandeling alleen toestaat als het leven van vrouwen ernstig in gevaar is.

Ierse politici zijn lang bang geweest om de abortuswetgeving te versoepelen. Al in 1992 heeft een hooggerechtshof in Ierland besloten dat abortus toegestaan moest worden als het leven van een vrouw in gevaar zou zijn. De politici hebben dit besluit pas dit jaar omgezet in nieuwe wetten, omdat ze eerder een te grote druk van de katholieke kerk voelden. Na de onthulling van allerlei schandalen is de positie van de kerk echter verzwakt en durven politici meer. De politici voelen bovendien de druk van het Europees hof voor de rechten van de mens om de wetgeving te versoepelen.

De film gaat vandaag in première in Cork, maar de afzonderlijke verhalen zijn via internet ook te bekijken. Hieronder het verhaal van Lorraine….

LORRAINE’S STORY web from No More Shame on Vimeo.

Lees ook:Voor- en tegenstanders abortus demonstreren elkaar onder de voet in Ierland
Lees ook:Verkrachte Ierse die abortus wilde, heeft verplichte keizersnede ondergaan
Lees ook:Vrouw overleden vanwege vooroorlogse abortuswet in Ierland
Lees ook:Zwangere Ierse die hersendood is, mag sterven
Lees ook:Hersendode Ierse wordt in leven gehouden vanwege haar zwangerschap

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>