Spaanse IVF-kliniek werkt met ‘gekochte intelligente’ eitjes van studentes

babies-by-anne-geddesBehandelingen om zwanger te worden zoals IVF en ICSIE liggen qua kosten en verzekeringen al langer onder vuur.

Het is dus handel aan het worden in de privé-sector.

Daarbij gaat een Spaanse kliniek, die hier aan publiciteit doet, wel een stapje te ver, menen Nederlandse gynaecologen……

“Buitenlandse klinieken zijn al langer bekend. Maar deze Spaanse kliniek voert hier een actieve reclame. Dat is volkomen nieuw in Nederland”, zegt dr. Smeenk, woordvoerder van de vereniging en gynaecoloog in Tilburg, in NIEUWSUUR. “Wij zetten hier grote vraagtekens bij omdat het behandelingen betreft die in strijd zijn met de Nederlandse wetgeving.”

De vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF Spain is Alicante ze uitvoert zijn in Nederland verboden. Zo werkt men met anonieme eiceldonoren. In Nederland mag dat niet. In 2004 werd de ‘Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting’ van kracht. Ieder kind heeft op zijn of haar 16e jaar de mogelijkheid om informatie over de donorvader of -moeder op te vragen.

Smeenk: “Als Nederlandse gynaecologen willen wij de wet handhaven. Daarin staat dat een kind de identiteit van de donor moet kunnen achterhalen. Anonieme donatie is verboden en daar zijn hele goede redenen voor.”

In Nederland gelden eveneens strikte regels voor eiceldonatie. Onvruchtbare vrouwen die via die weg een kind willen, mogen in Nederland niet ouder zijn dan 45 jaar. In Spanje bestaat geen maximumleeftijd en dus worden oudere Nederlandse vrouwen daar wel geholpen.

Er bestaat in Nederland maar 1 eicelbank, die met een groot tekort kampt, omdat de vraag vele malen groter is dan het aanbod. Veel onvruchtbare paren zoeken daarom hun heil in het buitenland, mede omdat de regels daar veel soepeler zijn. Per jaar reizen enige honderden Nederlandse vrouwen naar het buitenland voor eiceldonatie. In Spanje zijn er ruim 200 commerciële vruchtbaarheidsklinieken met voldoende ‘ei-aanbod’.

De directeur van de Spaanse IVF-kliniek, Jon Aizpurua, vertelt in NIEUWSUUR dat hij beschikt over 500 donoren. Deze werft hij voornamelijk onder Spaanse studentes in Alicante. Zij krijgen een financiële vergoeding van tussen de 1000 en 1500 euro. Eicellen doneren in Spanje mag vanaf 18 jaar.

In Nederland is er geen financiële vergoeding voor de donor, behalve de door de donor gemaakte medische kosten, reiskosten en opvangkosten voor de kinderen. Deze liggen rond de €1000,-. Commerciële motieven zijn bij de wet verboden. Nederlandse vrouwen die eicellen doneren doen dit primair uit altruïstische overwegingen.

De Spaanse vruchtbaarheidskliniek zoekt echter wel gynaecologen in Nederland om vrouwen op hun behandelingen in Spanje voor te bereiden en te begeleiden. Tot nog toe hebben er slechts 2 hun medewerking toegezegd.

IVF Spain biedt naast de vruchtbaarheidsbehandeling, die rond de €6000,- kost, een genetische test aan voor €400,-. Deze screent op zo’n 180 erfelijke aandoeningen. Smeenk noemt het aanbieden daarvan onethisch en onverantwoord. Ook het Erfocentrum, dat voorlichting geeft over erfelijkheid, heeft grote bezwaren.

Maar de politiek maakt zich eveneens zorgen over deze ontwikkelingen. PvdA en CDA willen van minister Schippers weten of het hier werven van cliënten door buitenlandse klinieken in strijd is met de Nederlandse wet.

Lees ook:Belgische minister op de bres voor vrouwenstellen en hun sperma
Lees ook:TV-TIP: Mirella van Markus wil ook een kind!
Lees ook:Partnermoorden rijzen de pan uit in Spanje
Lees ook:Idoia Rodríguezprijs voor emancipatie dit jaar naar Nederlandse Defensie
Lees ook:Voetbalclub Valencia speelt 4 jaar lang met logo UN Women op de shirts

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>