Giovanna Fossati wordt hoogleraar Filmerfgoed

FromGrainToPixelGiovanna Fossati, hoofdconservator van Filmmuseum EYE, is benoemd tot hoogleraar Filmerfgoed en digitale filmcultuur aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA.

Zij zet haar onderzoek voort naar de invloed van digitale technieken op het conserveren, restaureren en ontsluiten van filmerfgoed en de nieuwe rol die filmarchieven en musea hierbij spelen…….

De combinatie van hoofdconservator en hoogleraar is uitzonderlijk binnen de wereld van de internationale filmarchieven.

In haar nieuwe functie vormt Fossati een verbinding tussen de filmrestauratiepraktijk van EYE en het wetenschappelijk onderzoek van de UvA.

Ze heeft zich gespecialiseerd in digitale technieken die hebben geleid tot grote veranderingen in de conserverings-, restauratie en vertoningspraktijk van filmerfgoed. Digitale technologie schept nieuwe mogelijkheden voor hergebruik, zoals het online beschikbaar stellen van filmerfgoed of het op grootschalige wijze doorzoekbaar maken van gedigitaliseerde collecties.

fossati werkt sinds 1997 bij het toenmalige Filmmuseum. Als conservator is ze verantwoordelijk voor de collectie van 40.000 filmtitels, de film-gerelateerde collectie, de inzet van de collectie in (digitale) presentaties, en de wetenschappelijke activiteiten van EYE.

Ze is gepromoveerd in Media- en Cultuurstudies aan de Universiteit Utrecht en geeft sinds 2003 les in de MA Preservation & Presentation of the Moving Image aan de UvA. In 2009 publiceerde ze het boek ‘From Grain to Pixel. The Archival Life of Film in Transition.’

Lees ook:Liesbeth Zegveld wordt hoogleraar War Reparations aan UvA
Lees ook:100-jarige Renilde Hammacher wil geen vragen van Matthijs van Nieuwkerk
Lees ook:José van Dijck eerste vrouwelijke president KNAW
Lees ook:Neelie Kroes: ‘Digitale vaardigheden vormen de nieuwe geletterdheid’
Lees ook:Film over moord op Indira Gandhi verboden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>