Verkrachte 10(!)-jarige Paraguayaanse mag geen abortus

AbortionRKDe autoriteiten hebben beslist dat een 10-jarig meisje, dat zwanger raakte nadat ze door haar stiefvader werd verkracht, geen abortus mag ondergaan.

Dat is in het hysterisch katholieke land alleen toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is.

Ondanks de smeekbede van haar moeder en internationale verontwaardiging weigert Paraguay toestemming te geven.

Het kind, dat inmiddels ruim 22 weken zwanger is, werd door haar stiefvader seksueel misbruikt.

Volgens gezondheidsfunctionarissen zijn er momenteel geen gezondheidsrisico’s aan de zwangerschap verbonden en is een abortus daarom niet mogelijk.

Mensenrechten- en feministische organisaties vinden de beslissing onbegrijpelijk en stellen dat het meisje door de zwangerschap niet af te breken ernstige psychologische en gezondheisproblemen riskeert. Haar lichaam is nog niet volgroeid, wat kan leiden tot ernstige complicaties. Dat een verkrachting tot de zwangerschap leidde, maakt het meisje bovendien extra kwetsbaar.

“De fysieke en psychologische impact om dit jonge meisje te dwingen een ongewilde zwangerschap te voldragen is hetzelfde als foltering”, stelt Guadalupe Marengo van Amnesty International. “Dit kind dwingen om een baby op de wereld te zetten, tegen haar wil, kan verwoestende gezondheidsgevolgen hebben.”

De moeder van het kind meldde in januari vorig jaar al dat haar echtgenoot haar dochter seksueel misbruikte, maar de autoriteiten ondernamen geen actie. Toen de buik van het kind begon op te zwellen, ging de moeder met haar dochter naar het ziekenhuis omdat ze vreesde dat het kind een tumor had. In het ziekenhuis bleek echter een zwangerschap. Haar moeder vroeg meteen om een abortus, maar de artsen weigerden dat.

De moeder van het meisje werd op 27 april gearresteerd omdat faalde in de bescherming van haar dochter. Een rechter buigt zich nog over de vraag of de ze daardoor medeplichtig is aan de verkrachting. De stiefvader is op de vlucht, het meisje zelf verblijft in een opvanghuis.

Lees ook:Verkrachte Ierse die abortus wilde, heeft verplichte keizersnede ondergaan
Lees ook:Eerste abortus in Ierland onder nieuwe wet
Lees ook:Dalla Hashad: Paraguay, 10 jaar, zwanger door verkrachting, geen abortus
Lees ook:Vrouw overleden vanwege vooroorlogse abortuswet in Ierland
Lees ook:BESPOTTELIJK: ‘abortus is OK als embryo ongewenst m/v is’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>