De anticonceptiepil als ‘menstruerend’ kunstwerk in Oss

DePilOssOrganon Oss ontwikkelde in de jaren ’50 het anticonceptiemiddel Lyndiol, wat in 1962 op de markt kwam.

Het had wereldwijd succes.

Miljoenen vrouwen konden vanaf toen zelf bepalen wanneer ze ovuleerden en dus ook wanneer ze zwanger werden.

Het begin van de Seksuele Revolutie….

Maar dat lag destijds nog gevoelig in het katholieke Noord-Brabant. Organon presenteerde de pil niet als anticonceptie, maar als middel tegen een onregelmatige cyclus.

Dat vrouwen die hem slikten geen kinderen konden krijgen, gold als bijwerking.

Oss krijgt een monument voor dat belangrijkste ruim een halve eeuw oud zijnde exportproduct. Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans zal het kunstwerk volgende week vrijdag onthullen.

Het ontwerp van Sjef Hoogstede is 14 meter lang, 7 meter breed, 1 meter hoog en ziet eruit als een grote pillenstrip. Er zitten 21 ledlampen al ‘pillen’ in, die ‘s avonds tegelijk met de straatlampen aagnaan, maar ~zoals wij vrouwen direct herkennen~ elke dag eentje minder.

Na 21 dagen worden alle lampen een week lang rood voor de stopweek, die lijkt op een menstruatie. Na 28 dagen begint de nieuwe cyclus.

Volgens ontwerper Sjef Hoogstede is dat over the top. “Ik heb 3 dochters, die zeiden ‘pap, dat kun je niet maken’. De een vindt het schitterend, de ander niet. Kunst mag soms wat spraakzaam zijn en het moet een beetje ludiek zijn.”

Hoogstede hoopt stiekem dat vrouwen ontdekken dat ze menstrueren op het ritme van het kunstwerk. Als het toch niet in de smaak valt, is het mogelijk de lampen helemaal uit te zetten.

Bij bijzondere gelegenheden kunnen de lampen van het kunstwerk worden aangepast, net als bij het Empire State Building in New York. Zo zijn de Osse lichten oranje op de komende Koningsdag.

Lees ook:Wat een vrouw aan geld kwijt is in haar leven door te menstrueren
Lees ook:Britse berg transfomeert tot enorme vrouwenborst
Lees ook:Een vaginaal breiwerk van 28 dagen
Lees ook:Ik kan niet slapen: het is supermaan!
Lees ook:Theezakjes-kunst mutsig? Nee hoor: deze niet!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>