Nederland gaat zich inzetten tegen seksueel oorlogsgeweld

sexual_violence_in_conflictOorlog en seksuele gewelddadigheden: de geschiedenis en het heden leren ons dat deze 2 vaak in elkaars verlengde liggen.

Kwestie van een fatale mix van testosteron, een overwinningsroes en het gevoel van doodsgevaar dat op de loer ligt.

Twee weken gelden confereerde de wereld op uitnodiging van Angelina Jolie en minister William Hague over deze gruwelijkeheden.

Vandaag bericht minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zich extra in te zetten om seksueel geweld in conflictgebieden te bestrijden.

Zo zal Nederland een volgende internationale conferentie over de problematiek organiseren en ook meer experts werven en uitzenden.

Met de geïntensiveerde inzet moeten de afspraken uit resolutie 1325 van de VN-Veiligheidsraad bovenaan de internationale agenda terechtkomen, zo meldde de minister maandag tijdens een overleg met de Tweede Kamer. “Dit onderwerp verdient veel aandacht.”

Resolutie 1325 roept de VN en lidstaten op de positie van vrouwen tijdens en na gewapend conflict te versterken.

“Vrouwen en kinderen zijn vaak slachtoffer van gewapend conflict. Daarom willen we onze inzet op dit terrein intensiveren. We moeten meer doen om vrouwen meer zeggenschap te geven over hun toekomst, de toekomst van hun kinderen en hun gemeenschappen”, aldus Timmermans.

De minister woonde de Global Summit to End Sexual Violence in Conflict eerder deze maand bij in Londen. Daar zei hij al dat seksueel geweld de levens van vrouwen, mannen, meisjes en jongens ruïneert. Bovendien werkt het inzetten van seksueel geweld als wapen ontwrichtend voor hele gemeenschappen en ondermijnt het de stabiliteit van een land of regio.

“Ook tijdens internationale vredesmissies en wederopbouw moet er aandacht zijn voor deze problemen. Daarom gaan we meer experts werven en uitzenden die kennis hebben van gender en het tegengaan van seksueel geweld”, aldus de minister. De experts zullen onder de zogeheten civiele missie pool gaan vallen.

Nederland zet op meerdere manieren in op bestrijding van seksueel geweld in conflictgebieden. Met onze inspanningen voor naleving van mensenrechten, ontwikkelingssamenwerking en humanitaire inzet, ook via de VN, tracht Nederland eraan bij te dragen dit geweld uit de wereld te bannen.

Ook hecht Timmermans eraan dat daders van seksueel geweld bestraft worden, iets wat volgens hem nog veel te weinig gebeurt. Nederland speelt een belangrijke rol in het internationaal rechtssysteem, onder meer doordat het Internationaal Strafhof in Nederland is gevestigd.

Lees ook:Angelina Jolie co-host op conferentie seksueel geweld
Lees ook:Bescherming van de rechten van vrouwen en homo’s wordt voor het kabinet prioriteit
Lees ook:Syrische vrouwen praten met VN in Genève over vrede
Lees ook:Serious Request 2014: seks als wapen in de oorlog
Lees ook:Marriët Schuurman: Speciaal Vertegenwoordiger Vrouwen bij de NAVO

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>