Welkom in Afghanistan: vrouw mag zonder man de deur niet meer uit!

afghan_womenVrouwen in het noorden van Afghanistan mogen hun huis alleen nog verlaten als ze in het gezelschap zijn van een man.

Ook voor een bezoek aan een arts of kliniek hebben ze mannelijk gezelschap nodig………

Dat blijkt uit een verordening die is uitgevaardigd door geestelijken in de regio Deh Salah.

Een van de belangrijkste religieuze adviseurs van de Afghaanse president, Hamid Karzai, heeft geweigerd de verordening nietig te verklaren.

De verordening komt op het moment dat de NAVO-troepen zich uit het land terugtrekken. Tegelijkertijd met de strengere regels voor de vrouwen worden cosmeticawinkels gesloten, omdat die zouden worden gebruikt voor prostitutie. ‘Deze winkels konden echt niet open blijven. Winkels zijn voor handel, niet voor overspel’, zei de presidentiële adviseur Enayatullah Baligh.

Tijdens het bewind van de Taliban werden vrouwen gedwongen boerka’s te dragen, waarmee ze totaal bedekt waren. Bij sommige vrouwen werden vingers afgehakt omdat ze nagellak hadden gedragen.

In de verordening wordt gewaarschuwd voor een heilige oorlog als de autoriteiten die niet naleven. ‘Als de autoriteiten onze eisen niet inwilligen, beginnen we een jihad.’

Veel Afghanen vrezen dat de terugtrekking van de NAVO-troepen en de pogingen om tot een akkoord met de Taliban te komen om de oorlog te beëindigen, de verworvenheden voor vrouwen weer sterk zal doen inperken.

De Verenigde Staten maakten deze week 200 miljoen dollar (152 miljoen euro) vrij voor een campagne voor de Afghaanse vrouwen en ook andere NAVO-landen zouden daarvoor geld doneren.

Lees ook:Niloofar Rahmadi: enige vrouwelijke piloot in Afghaanse leger
Lees ook:‘Offer rol van Afghaanse vrouwen niet op bij onderhandelingen!’
Lees ook:Positie Afghaanse vrouwen moet geregeld voordat NAVO vertrekt
Lees ook:Schrijnend tekort aan vrouwelijke politie-agentes in Afghanistan
Lees ook:Taliban ontvoeren Afghaanse politica Fariba Ahmadi Kakar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>